A mohácsi busójárás is téma lesz a kárpátaljai magyar kultúra napján

2012. január 11. szerda 14:54

Kárpátalja három városában emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról január 20-án tudományos előadásokkal, szavalóversenyekkel, koszorúzásokkal és kiállításokkal - a busójárás témáját körüljáró tárlatot az egyik neves pécsi alapítvány támogatja. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Kárpátalján az ünnepi rendezvénysorozat keretében Beregszászon, az Európa-Magyar Házban Az értelmiség szerepe a jelenben és a jövőben címmel rendeznek fórumot, amelynek vitaindító előadását Pomogáts Béla irodalomtörténész tartja.

Ezt követően a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) kitüntetéseket ad át azoknak a kárpátaljai magyar közéleti személyiségeknek, akik a legtöbbet tették a magyar kultúra fejlesztéséért a térségben.

A rendezvényen eredményt hirdetnek és a díjakat osztanak ki a vers, széppróza, grafika, műfordítás és fotó kategóriákban a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) által meghirdetett tehetséggondozási program keretében.

A magyar házban A maszk mögött címmel nyílik kiállítás a mohácsi busójárásról és a busók világáról a pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány támogatásával.

A fórum résztvevői és a város magyarságának képviselői koszorúzási ünnepséget tartanak Kölcsey Ferenc beregszászi emléktáblájánál. A beregszászi rendezvénysorozat este a helyi művészeti iskola növendékeinek ünnepi műsorával zárul.

Munkácson a magyar kultúra napjáról a Munkácsi Állami Egyetem Humán-Természettudományi Karának magyar tagozatán emlékeznek meg ünnepi rendezvénnyel, ahol a diákok Pomogáts Béla előadását hallgatják meg, majd megkoszorúzzák Munkácsy Mihály mellszobrát a város központjában.

A kárpátaljai megyeszékhelyen, Ungváron tizenkettedik alkalommal tartják meg a Dayka Gábor Középiskolában a hagyományos szavalóversenyt, amelyen a kárpátaljai magyar iskolák tanulói vesznek részt. Ezt követően Carpatica Art Expo címmel nyílik kiállítás az Ungvári Néprajzi Múzeumban (Skanzenben) a kárpátaljai Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület által szervezett festőtáborok anyagaiból.

(mti)