A megyei iparkamara is próbál segíteni a DRB-seken

2015. március 06. péntek 14:33

A tartós gazdasági növekedés előtt álló akadályok lebontására munkacsoport létrehozását javasolta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken a kamara gazdasági évnyitó rendezvényén, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Parragh László kiemelte, hogy a bürokrácia csökkentése továbbra is fontos terület, az adó- és szakigazgatási eljárást át kellene gondolni, a megfelelő tudású munkaerő megtartásához pedig reálbér felzárkóztatási programot kellene indítani.

A kamara elnöke kifejtette, hogy a bürokrácia csökkentését, a valós adminisztrációs terhek mérséklését a biztonságos szabályozási szint megtartása mellett kell megvalósítani.

Az adó- és szakigazgatási eljárás újragondolása során szemléletváltásra van szükség, a tisztességes adófizetőt meg kell becsülni - jelentette ki a kamara elnöke, aki szerint az adó mértékét nem emelni kell, hanem mindenkitől beszedni.

A reálbérek felzárkóztatását célzó programmal kapcsolatban Parragh László példaként említette, hogy az egy órára jutó osztrák minimálbérhez képest a visegrádi országok jelentős lemaradásban vannak, Magyarország az egy órára jutó minimálbér az osztrák 23-24 százalékát tesz ki.

Parragh László elismeréssel szólt arról is, hogy a Miniszterelnökség rendkívüli hatékonyan hajtja végre az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos munkát.

A kamara elnöke kitért a vállalkozásokat érintő szerzői jogdíj ügyére, szerinte a végrehajtási rendszer alapjaiban hibás.

Az elnök a cégbíróság ügyét is átgondolásra javasolta, és utalt a kamarai regisztrációval kialakult adatbázisra, amely jövő évtől a vállalkozások számára nyilvánosan is elérhető lesz a megbízható üzletmenet biztosítása érdekében.

A kamarai regisztrációs rendszer hatékony és eredményes működtetésére példaként említette Parragh László, hogy a Baranya megyei kamara leválogatta a DBR-bankcsoportnál számlát vezető vállalkozásokat, számukra Széchenyi Kártyával igyekeznek likviditást biztosítani.

A rendezvényen a vállalkozók a duális szakképzés továbbvitelét szorgalmazták, és szóvá tették, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer) még mindig bürokratikusnak érzik.

Orbán Viktor válaszában elmondta, hogy a szakképzési rendszer átalakításában szeretnék elérni, hogy jól látható pálya mentén továbbtanulva, magasabb végzettséget lehessen szerezni.

Varga Mihály kijelentette: az ekáer működik, 40 ezer cég jelentkezett be a rendszerbe, amelynek fontos szerepe van a feketegazdaság kiszűrésében.

(mti)