A közönség is kipróbálhatja Illényi Katica hangszerét a Kodályban

2014. november 20. csütörtök 14:16

Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművésznő december 15-én a pécsi Kodály Központban tart nagyszabású koncertet a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével. Az országos ünnepi turné keretében a pécsi előadás mellett a győri, soproni, tatabányai és budapesti közönség is részesül ebben az egyedülállóan színes és felemelő koncertélményben.

Illényi Katica hazánk egyik legnépszerűbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűművésze, aki egyedülálló ízléssel és színvonalon ötvözi a klasszikus zenei irodalom alkotásait a jazz és a könnyedebb műfajok világslágereivel. A művésznő sokszínűségét mutatja, hogy a hegedülés mellett énekelni, sőt mi több szteppelni is láthatjuk őt a színpadon, és megszólal egy csodálatos ünnepi dallam is a világ legkülönlegesebb hangszerén, a thereminen - melyen érintés nélkül, a levegőben tett karmozdulatokkal lehet zenélni -, és az előadás után a közönség is kipróbálhatja.

Illényi Katicát az Ankarai Bilkent Szimfonikus Zenekar és a Varsói Operaház Zenekara után itthon a nagyszerű Győri Filharmonikus Zenekar kíséri. Többéves együttműködésük során számos sikeres koncertet adtak többek között a Művészetek Palotájában Budapesten és Győrben, a Richter teremben. Az előadás karmestere Silló István, aki a Győri Filharmonikus Zenekarral és Illényi Katicával is hosszú ideje dolgozik együtt, és Illényi Katicához gyermekkori barátság valamint a konzervatóriumi és zenekadémiai évek is fűzik.

A Liszt-díjas előadóművész repertoárjában Bartók, Kodály, Liszt, Weiner Leó, Csajkovszkij vagy Gershwin alkotásai teljes összhangot alkotnak Morricone, John Williams műveivel vagy Edith Piaf slágereivel. Magyarországon először tűzi műsorára Wojciech Kilar világhírű lengyel zeneszerző „Valse" című alkotását, amely az Andrzej Vajda által rendezett „Ígéret földje" című film főcímdala.

Közreműködik a Győri Filharmonikus Zenekar

Karmester: Silló István

Forrás: ZSKN