"A közmunkásoknál sokan nem csinálnak semmit" - Ki velük a földekre?

2014. július 21. hétfő 19:10

Jó néhány olyan mezőgazdasági terület van Pécs kültelki vidékein, amelynek az önkormányzat a tulajdonosa. A helyi kis- és őstermelők piacra jutásának elősegítésére és versenyképességük megőrzése érdekében életre hívott Patrónus Kft. erőfeszítései egyelőre sajnos nem sok eredménnyel jártak. A Jobbik szakpolitikusa olyan javaslattal próbál segíteni a gondokon, amely révén, mondja, a termelők megsegítése mellett a munkanélküliség is csökkenthető lenne. 

Ács József szerint ugyanis zöldségtermesztéssel, vagy állattenyésztéssel (baromfi- és nyúltartással), de akár szarvasgomba- vagy (önkormányzatilag felügyelt) pálinkafőzéssel sok ember számára lenne teremthető munkahely.


- Az önkormányzat tulajdonában álló mezőgazdasági peremterületeken közfoglalkoztatottak alkalmazásával megoldható lenne, hogy különböző terményeket, de akár pálinkát is előállítsunk. Igaz, ez utóbbit - ahogyan például Ausztriában teszik - kizárólag felügyelet mellett.

Ács szerint már Baranyában is van példa jól működő telepekre, Vajszlón, Bogádmindszenten vagy Tésenyben zöldségtermelő csapatokat hoztak létre, van ahol, például savanyító üzemet létesítettek. Mohácson pedig a szociális földprogram keretében biztosítottak lehetőséget hátrányos helyzetű családok számára, hogy megtermeljék maguknak az elemózsiára valót.

- Hasonló, munkához kötött dolgot lehetne csinálni Pécsett is azokon a területeken, amelyek nincsenek hasznosítva. Tudnivaló, hogy a közmunkások nagy része igencsak harmatos teljesítményt nyújt ezeken a közfoglalkoztatásokon. Sokan nem csinálnak semmit - persze kivételek természetesen vannak. Mindenféleképpen az lenne a jó, ha a közfoglalkoztatottak valós hasznot hoznának, tehát nem bujtatott munkanélküliség lenne, hanem ténylegesen, effektív hasznot termelő tevékenységet folytatnának.

Ács József hozzátette, mindez csak a szándékokon múlik, mindössze akarni kellene, a közfoglalkoztatottakat irányítani, megfelelő szakember vezetésével ugyanis érdemi előrelépést lehetne elérni.

Kérdésünkre hozzátette, hogy a jelenlegi városvezetéssel nem egyeztették még erről a lehetőségről, ahogy fogalmazott, "a jelenlegivel nem is érdemes, majd az őszi választás után, az új felállású önkormányzattal azonban mindenképpen felvesszük a kapcsolatot ez ügyben."

Képünk illusztráció.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva