A Kisfaludy Károly Gimnázium búcsúzik egykori tanárától, igazgatóhelyettesétől

2015. március 05. csütörtök 15:52

A napokban kapta a tragikus hírt a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium: meghalt Polányi Géza. Az intézmény közel négy évtizedig volt tanárára, majd igazgatóhelyettesére az alábbi sorokkal emlékezik az iskola:

„Polányi Géza 1935. szeptember 1-jén született Simontornyán, általános iskolai tanulmányait is itt végezte, majd a gyönki gimnáziumban érettségizett. 1953 és 1957 között a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának hallgatója volt, ahol földrajz-történelem szakon szerzett diplomát. Ezt követően lett a Kisfaludy Károly Gimnázium tanára. 1960-ban megnősült, felesége asszisztensként dolgozott a mohácsi gyógyszertárban. Három fiúgyermekük született.

Már pályakezdőként is gyakran és szívesen vállalt ismeretterjesztő előadásokat a városban. 1965-től 1969-ig nevelési igazgatóhelyettes volt. 1969-1971 között Baranya megye középfokú iskoláinak szakfelügyeletét látta el történelem-földrajz tantárgyból. 1974-ig a történelem munkaközös-séget is vezette. Felnőttekkel is szívesen foglalkozott, 1974-ben az intézmény levelező tagozatának irányítója lett. Ez évtől kezdve dolgozott igazgatóhelyettesként egészen 1989-ig. Meghatározó sze-repe volt a tantestület egységesítésében, az eredmények megerősítésében. Felügyelte az intézmény épületének felújítási munkálatait, ő irányította az építkezéssel kapcsolatos átszervezéseket.

Személyiségéhez szorosan hozzátartozott a sport szeretete is. Szabadidőt, energiát nem saj-nálva alapította meg az iskola röplabda-szakosztályát, velük összefogva hozott létre a gimnázium udvarán egy röplabdapályát. Csapatával - melynek egyben edzője is volt - két alkalommal bejutottak az NB II - be; országos döntőben ötödik helyezést is elértek.

Hosszú időn keresztül segítette és szervezte a nyári, őszi mezőgazdasági munkákat. A károlymajori Vámos Ilona Építőtábor vezetésében végzett tevékenységéért a Művelődési Miniszter 1983-ban Kiváló Munkáért kitüntetésben részesítette. A gimnázium kiemelkedő szaktárgyi és pedagógiai felkészültségű, humánus szemléletű, egyik legeredményesebben dolgozó történelem szakos tanára volt. Széles látókörű pedagógusként a szóban forgó korok szellemi és művészeti életét is sokoldalúan tudta elemezni.

Színes óravezetése, egyénisége nagy hatást gyakorolt tanítványaira. Igen népszerű oktató volt, kire egykori növendékei nagy tisztelettel gondolnak vissza. Mindig tudta, mikor lehet engedékenyebb, mikor kell szigorúbban követelni; hiszen nemcsak a tanítványt látta, hanem az embert is. Mindenkor a jó ügy, a gyerekek és az iskola érdekében emelt szót.

A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium tantestülete, dolgozói és volt kollégái tisztelettel és szeretettel emlékeznek egykori munkatársukra, vezetőjükre, az iskola egyik meghatározó egyéniségére. Emlékét kegyelettel megőrizzük."


Forrás: Kisfaludy Károly Gimnázium