A kezdő zsaruk fizetése a szakmunkás minimálbért sem éri el Pécsen - Rendes ételre is alig jut

2013. február 11. hétfő 10:06

A kezdő zsaruk fizetése a szakmunkás minimálbért sem éri el Pécsen - Rendes ételre is alig jut

Nem kerülték el a szerkezeti átalakítások a közszolgálati ágazatot sem, tavaly szeptemberben egységes rendvédelmi képzés indult az új közszolgálati életpályamodell bevezetése érdekében. Az új rendszerben átjárhatók lesznek a rendvédelmi pályák, így egy tűzoltóból akár rendőr is lehet, ha akar - és fordítva. A bérek és illetmények tekintetében azonban egyelőre nincs érdemi változás, a rendőrségen 2006 óta, míg a honvédségnél dolgozók tizenegy éve nem kaptak érdemi béremelést.

Sokat dolgoznak kevés fizetésért. Ez az általános nézet a rendvédelmi ágazatban dolgozók munkakörülményeit illetően, s nagy tévedés nincs is a megállapításban. Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli területi elnöke a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta, hogy elsősorban a pályakezdő rendőrök illetménye nagyon alacsony.

- A legnagyobb gond a fiatal rendőrök helyzete. Több megyében harminc év alatt van az állomány átlagéletkora, azaz rengeteg a kezdő kolléga. Az is megdöbbentő, hogy ezen fiatalok jelentős részét nem is minimálbéren veszik állományba, hanem pályakezdői bérrel, ami kevesebb, mint a minimálbér. A megyei főkapitányság feladata, hogy bérüket kiegészítsék a minimálbér szintjére - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A minimálbéren belüli fokozatok léteznek - szakmunkás-, diplomás minimálbér -, s a fiatal rendőrök többségének fizetése nem éri a szakmunkás bér összegét sem. A legalább nyolc-tízéves munkaviszonnyal rendelkező zsaru illetménye is alig haladja meg a bruttó százezer forintot, s a tíz-tizenöt éve dolgozók bére is csak bruttó 120 ezer forint közül mozog.

- Megdöbbentő, hogy megyénként 70-120 főt érint mindez. Ráadásul sokan más megyékből járnak dolgozni, albérletet és rezsit is fizetniük kell, emellett majdnem minden (például a 13. havi illetmény és az utazási) kedvezményt megszüntettek. Ismerek olyan fiatal kollégákat, akik nem sok főtt ételt esznek egy héten. Nem csoda, hogy nagy a fluktuáció a fiatal állomány körében.

Nem jobb a helyzet a lánglovagok esetében sem; a kezdő tűzoltók fizetése nettó nyolcvanezer forint körül mozog, míg a hosszabb ideje tevékenykedő kollégáiké alig haladja meg a 100-110 ezer forintot.

A honvédség kötelékében is vannak olyan szerződéses katonák, akik mindössze 65-70 ezer forintért teljesítenek szolgálatot. Czövek János, a Honvédszakszervezet vezetője a honvédelmi tárcával megkezdett bértárgyalások első fordulóját követően elmondta, hogy a katonák tizenegy éve nem kaptak érdemi béremelést, s megszűnt a korábban számukra biztosított bérkompenzáció is. A katonák reálbére így az elmúlt években mintegy negyven százalékkal csökkent, sokuk megélhetési gondokkal küszködik.

H. L. B.