A katasztrófavédőknél is teljesíthető a közösségi szolgálat

2015. október 01. csütörtök 13:35

A katasztrófavédelem Pécsett és Mohácson is várja azokat a diákokat, akik az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnék teljesíteni. 

Azoknak a diákoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük.

Katasztrófavédelmi közösségi szolgálatra jelentkezhet minden olyan 9-11. évfolyamon tanuló középiskolai hallgató, aki szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez önkéntes tevékenységet, más személyek, vagy a közösség javát szolgálva. Az érintett középiskolák a 9-11. évfolyamos tanulóik részére letöltendő 50 óra közösségi szolgálatot lehetőleg a három tanévre arányosan elosztva szervezik meg. A tanuló választása szerint dönthet, hogy közösségi szolgálatot egy, vagy több intézményben kívánja-e teljesíteni.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fogadóintézményei tematikus programmal készültek az idei tanévre. Feldolgozva a diákok és a pedagógusok véleményét, 2015-ben és 2016-ban egy teljes tanévre kidolgozott programsorozatból választhatnak a fiatalok. A laktanya és szerkarbantartás mellett, megismerkedhetnek az elméleti és gyakorlati tűzoltási alapfeladatokkal, az árvizek elleni védekezés módszereivel, a hatósági munkával, és a tűzoltó készülékek használatával is. Emellett részletesen is hallhatnak a vörösiszap-katasztrófa körülményeiről, a kárelhárításról és a helyreállításról is.

A mohácsi fogadóintézményekben pedig a dunaszekcsői löszfal mozgásából eredő tervezési és felkészülési feladatokba pillanthatnak be a közösségi szolgálatot teljesítő diákok. Új eleme a programnak idén, hogy a legtöbb katasztrófavédelmi kirendeltség bemutatja a nebulóknak azokat a kockázati helyszíneket, amelyek hatással vannak a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolására.

Forrás: Katasztrófavédelem