A horvátok és a szerbek élelemért, gyógyszerért, műszaki cikkért jönnek

2014. április 24. csütörtök 14:19

A horvátok és a szerbek élelemért, gyógyszerért, műszaki cikkért jönnek

Már nemcsak a horvátok, a Vajdaság Baranyához közelebb eső részében lakó szerbek is átjárnak vásárolni Pécsre, Mohácsra és Siklósra. Kelendők a recept nélkül kapható gyógyszerek, az élelmiszerek. A termékek egy része fele annyiba kerül nálunk, mintha otthon vásárolnák meg. 

Bár az "aranykor", a nyolcvanas években virágzó magyar-„jugoszláv" cserekereskedelem (sajtért Badelt, tiszta szeszt, forintért szieszta kályhát, stb.) végképp a múlté, s ma már aligha lehetne egy baranyai vállalkozást pusztán a horvát, szerb vásárlókra bazírozni, déli szomszédainktól egyre többen járnak át ismét hozzánk vásárolni.

Mohácsi, siklósi, pécsi áruházak parkolóiban gyakran látni horvát, sőt még szerb rendszámú autókat is.

A kereskedők szerint leginkább az élelmiszereket, az állateledeleket, valamint - elsősorban a szerbek - a műszaki cikkeket keresik. Utóbbiak miatt a Vajdaság hozzánk közelebb eső területein lakóknak azért is megéri az utazás, mivel Szerbia nem tagja az Uniónak, így a forgalmi adót számla ellenében visszaigényelhetik, s ha a megvásárolt termék értéke nem haladja meg a háromszáz eurót, vámot sem kell fizetniük.

A sajtok, konzervek, szalámiféleségek ugyancsak kevesebbe kerülnek náluk, legalább tíz százalékkal.

Enyhültek a vámszabályok

Horvátország uniós csatlakozása után jelentősen enyhültek a vámszabályok, ez szintén hozzájárult a kereskedelmi forgalom bővüléséhez. A nem kereskedelmi mennyiségű élelmiszerek szabadon be- és kivihetők, már nincs készpénz-korlátozás sem. Szerbiára szigorúbb szabályok vonatkoznak, a vámmentesség határa 300 euró, de a közismerten engedékeny szerb határőrök a tapasztalatok szerint a nem ipari mennyiségű áruval hazatérőket nem vegzálják.
 

A horvátok közül pedig sokan már a havi nagybevásárlásaikat is nálunk intézik.

Például egy negyed kilós kávé Magyarországon fele annyiba kerül, mint déli szomszédunknál. Az üdítők, de még a kenyér is jóval olcsóbb nálunk. Csakúgy, mint a vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógyhatású készítmények.

Mindebből persze a kereskedők profitálnak - azonban nem a kisvállalkozók, hanem elsősorban a multicégek, a horvátok, szerbek ugyanis előnyben részesítik a nagyáruházakat.

Képünkön: a baranyai áruházakban egyre több a horvát, szerb bevásárló (Fotó: MTI)

P. Zs.