A hétszáz forint sem megoldás: akár 67 százalékkal drágább lehet az internet, mondja Lévai Richárd

2014. október 30. csütörtök 12:58

A hétszáz forint sem megoldás: akár 67 százalékkal drágább lehet az internet, mondja Lévai Richárd

Drasztikusan emelkednek a cégek internet előfizetési költségei, ha a kormány valóban kibővíti a telekommunikációs adót az internetre is. Még a felpuhított, magánszemélyek esetén 700, cégeknél pedig 5000 forintos (havi) tervezet is. Lévai Richárd, pécsi online marketing tanácsadó számításai szerint egy több telephellyel működő vállalkozás költségei hatvanhét, egy családé tizenhat százalékkal növekednek. A boltosok az online pénztárgépek és a banki terminál miatt valószínűleg többszörösen fizethetnek majd.

Alaposan felkorbácsolta az indulatokat a nemrég napvilágot látott tervezet a telekommunikációs adó kiterjesztése miatt. A köznyelven csak internetadónak hívott sarc alaposan megemelné a magánszemélyek és a cégek költségeit is. A pécsi szakember számításai szerint az „egyszerű" nethasználók tizenhat, a kisebb vállalkozások ötvenhárom, a nagyobbak pedig hatvanhét százalékkal perkálhatnak majd többet.

Jöhetnek a korlátos előfizetések

Lévai Richárd szerint „valószínűleg új, a jelenleginél drágább csomagokat vezetnek be a szolgáltatók", e mellett pedig ismét elterjedhetnek az adatkorlátos előfizetések.
- Ez rossz irány, hiszen egyre többen és egyre gyakrabban szorulunk rá az internetre a mindennapokban és egy vállalkozás működtetésekor is - figyelmeztetett.

- Az adó jelentős kiadást jelentene még a hétszáz, illetve a cégeket illető ötezer forintos felső határ esetén is - vágott bele Lévai Richárd, az RG Stúdió online marketing tanácsadója - Ha a pluszköltség nem is feltétlenül vezet a vállalkozások ellehetetlenüléséhez, semmiképpen sem ösztönöz a fejlesztésekre, sőt, trükközésekre, átcsoportosításokra kényszerít - tette hozzá.

Háztartásonként csak egy adó? Kivitelezhetetlen!

Felröppent a hír, hogy az adó felső fizetési korlátait háztartásonként szabják meg - azaz egy család vagy vállalkozás az internet hozzáférések számától függetlenül hétszáz vagy ötezer forintot fizet. A szakember szerint ez nem életszerű, hiszen szerinte kérdéses, miként hangolhatják össze, ha valaki több szolgáltatónál is előfizető.

Ugyan a törvénytervezet alapján a díjat a szolgáltatók fizetik majd, az eddigi gyakorlat azt mutatja - akár korábban a bankokra vagy a telefonálásra kirótt sarc esetén -, hogy a pluszdíjak végül a felhasználókat sújtják.

- A privát csomagoknál rendkívül kicsi az árrés, így aligha mondják azt a szolgáltatók, hogy nem hárítják át a megemelt költséget. Üzleti előfizetések esetében kicsit más a helyzet, de ezeknél sem képzelhető el, hogy teljes egészében a szolgáltató vállalja a pluszterhet. Talán egy részük bevállalja ezt, de a kisebbek, akiknek csak pár száz ügyfelük van, lehúzhatják a rolót, ha ők fizetik az adót.

Íme a szakember számításai egy-egy példát alapul véve: 

 

Lévai Richárd szerint az „átgondolatlan" törvényjavaslat révén előfordulhat, hogy a netes alapú banki terminálok, valamint az online pénztárgépek miatt a boltok tulajdonosai többszörösen befizetik majd az adót.

Képünkön Lévai Richárd látható. 

Palotás P.