A hétköznapokon és a versenyeken is bajnok Hirschinger Tamás, a mentős elit alakulat pogányi tagja

2016. július 26. kedd 15:33

A hétköznapokon és a versenyeken is bajnok Hirschinger Tamás, a mentős elit alakulat pogányi tagja

Mindenkinek őszintén kívánhatjuk, hogy baj esetén a lehető legjobb ellátást kapja. Ha segítségként Hirschinger Tamás is a helyszínre ér, mindenki megnyugodhat, mert a tapasztalt szakember szinte minden lehetséges problémát megold. Rutinja, és rátermettsége folytán mesterien kezeli a nehéz helyzeteket, amit nem csak az életben, hanem a rangos nemzetközi mentőversenyen győztes magyar légimentő csapat oszlopos tagjaként is bizonyított.

Négy keréken és helikopterrel is érkezhet Hirschinger Tamás a riasztást követően. Nyugalmat árasztó, határozott ember benyomását kelti. Erő is lakozik benne, hiszen gyakran kell megragadnia a hordágyat és a nem mindig könnyű felszereléseket. A mohácsi mentőállomás és a pécsi mentőhelikopter munkatársának minden mozdulata precíz, pánikba nem esik a nehéz helyzetekben sem.

- A légi mentők hazai gárdája mindenképpen igyekszik magas szakmai színvonalat képviselni - jelentette ki a tapasztalt beavatkozó. - Ide nem könnyű a felvételi, mind elméleti, mind gyakorlati téren komolyak az elvárások. Én már aktív mentődolgozóként jelentkeztem erre az izgalmas feladatra. Megfeleltem a kiválasztáson, ezért több fronton is ott lehetek, amit nagyon szeretek. Aki egyszer ráérzett a repülés ízére, az nehezen szakad el tőlünk.

- A bevetések során nem csupán az életeket menti, a repülés közbeni stratégiai döntésekben is fontos szerepe van.

- A riasztást követően a felszállástól a landolásig a pilóta a főnök, ez vitathatatlan. A navigációs feladatokból nekem is ki kell vennem a részem a helikopteren. Az orvos hátul utazik, az ő feladata a beteg ellátása repülés közben. A landolásnál is segítenünk kell a pilóta munkáját, a több szem többet lát elv alapján mindhárman figyelünk, hogy balesetmentes legyen a leszállás. Amikor földet érünk, jöhet a helyszín gyors felmérése. Van-e veszély, hány sérülttel számolhatunk, mennyire súlyos az állapotuk. Egy komoly kárhelyen nem kezdhetjük rögtön az egyes sérültek ellátását, először osztályoznunk kell őket a sérülésük súlyossága alapján. Nem mindig a leghangosabban kiabáló sérült állapota a legkritikusabb.

Tizenhat éve a pályán

A 2000-es évben állt mentőnek Hirschinger Tamás. A megfelelő szakmai végzettség megszerzése után, 2005-ben csatlakozott a légi mentők csapatához. Nyolc éve házas, két kisgyermek édesapja. Legutóbb, május végén Csehországban, egy huszadik alkalommal megrendezett nemzetközi mentőversenyen, a győztes magyar csapat tagja volt a mohácsi mentő. Erre az eredményre joggal lehetünk büszkék, hiszen 15 ország 86 csapata, 6 kategóriában vetélkedett egymással.

- Szelik a levegőt, perceken belül a helyszínre érnek, tévedésre nincs lehetőségük. Ez komoly kihívás.

- Éppen ezért, minden műszak elején leellenőrizzük a felszerelésünket, a hiányokat pótoljuk. Egy baleset helyszínén nincs lehetőség elballagni a raktárba, egy hiányzó életmentő eszközért.

- Alternatív lélekbúvárnak sem utolsók az ilyen feszült helyzetben tevékenykedők.

- Egy baleset helyszínén gyakran összeverődik a tömeg, és előfordulnak olyan személyek is, akik viselkedésükkel esetleg hátráltatják a munkánkat. Ilyenkor a hangadót érdemes minél előbb megtalálni és legjobb megbízni valami egyszerűbb feladattal, ami leköti a figyelmét, amíg mi ellátjuk a beteget. Gyakran találkozunk feszült helyzetekkel, azonban ezeket igyekszünk rutinosan kezelni.
-Többször volt már „karcos" útjuk, akár viharban, szélben, villámok között?

- Bizonyos időjárási helyzetekben nem emelkedhetünk fel, ilyen a köd, a felhőszakadás, a vihartevékenység. A pilótáink mind felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek és a helikoptereink technikája is korszerű. Felszállásnál kötelező a teljes csend a gépen, minden zajra nagyon figyelünk, első a biztonság. A látványos kalandok inkább a filmekre jellemzőek, nem a mi hétköznapjainkra. Szerencsére a repülés során ritkán ér minket kellemetlen meglepetés.

Pucz Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc