A helyi adók csökkentését szeretné a kamara, bár sok vállalkozást már nem lehet megmenteni

2012. április 09. hétfő 19:53

A helyi adók csökkentését szeretné a kamara, bár sok vállalkozást már nem lehet megmenteni

Pécs városa idén januártól számottevően emelt az adóterheken, ami sok vállalkozást hozott nehéz helyzetbe. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) március végén vállalkozói gyűlést szervezett az érintettekkel az adóemeléssel kapcsolatban. Síkfői Tamás, a kamara titkára szerint nem minden vállalkozás menthető meg, de a cél az, hogy minél többet meg lehessen menteni.

A kamara négy-ötfős szakértői csapatot állít fel, hogy mind a 2012. évi, mind a jövő esztendei adórendelet módosítását elérje a városházánál.

- A húsvéti ünnepek után kezdődnek a tárgyalások az adóterhek esetleges csökkentését illetően - tudtuk meg Síkfői Tamástól, a kamara titkárától. A szakember szerint több fordulós lesz az egyeztetés-sorozat, hiszen részükről nemcsak az adózási elvekben, hanem technikai részletkérdésekben is komoly problémák merültek fel.

Síkfői szerint érdemes lenne a Kaposváron már bevezetett mintát alkalmazni Pécsett is.

- Nemcsak ott, hanem számos más nagyvárosban is működik már a helyi polgárok és gazdaság védelme: a sokkal likvidebb és magasabb nyereségrátával dolgozó szektorok fizetik a normál (magasabb) adóterheket, míg a helyi kisvállalkozók és a nagyipar alacsonyabb tarifát fizet. Szolnokon ennek olyan verziója van, amely szektorális és árbevétel-nagysághoz kötött, azaz ezek alapján tarifálták be az adót.

Kérdésünkre, lát-e esélyt arra, hogy Pécsett csökkenjenek az adók, a titkár sokatmondóan válaszolt.

- Ez kétoldalú dolog. Tudjuk azt, hogy az országból mennyi pénzt visznek ki a nyugati cégek: hatszor annyi pénz visz ki Nyugat-Európa, mint amennyi kvázi támogatást kapunk az EU-tól. Ezek 5000 milliárd forintot tesz ki évente, ez a GDP húsz százaléka. Ehhez képest a húsz év alatt összegyűlt önkormányzati adósságállomány 1800 milliárd forint. Látszik, hogy a válságadó normális mértékűvé növesztésével, illetve ha meg tudnánk állítani a pénzszivattyúkat, akkor mind az állami büdzsét, mind az önkormányzati büdzséket minden további nélkül konszolidálni lehetne. Azzal, hogy nem tudjuk megállítani a pénz külföldre menekítését, mert a Nyugat erősebb és tényleg igényt tart a pénzünkre, gyakorlatilag megint a hazai adófizetőkre marad a konszolidáció terhe. Erről fogunk tárgyalni Páva Zsolttal Pécsett is. Az a célunk, hogy a legkevésbé sérüljenek a város, a helyi gazdaság érdekei és ne öljük meg azokat, akiken a város jövője múlik.

Síkfői reméli, tudnak olyan megoldást találni, amely csökkenti a helyi vállalkozók terheit.

- Azt tudni kell, hogy bármilyen tehernövekedés - lassan ez az utolsó csepp a pohárban - nagyon sok cégnek a végét jelenti. Sajnos azt a célt nem lehet elérni, hogy mindenki megmeneküljön, azt viszont igen, hogy egyrészt akik fejlődőképesek, azok maradjanak életben, másrészt akiket ez nagyon megroggyantott, azokat megsegítsük valahogyan. Ez nehéz feladat.

Mindenesetre az adóirodának már alakul az adatbázisa a bevallások kapcsán, a kamara pedig makrokörnyezetből, a kisvállalkozóktól kapott információk és saját felmérésük alapján gyűjti össze a szükséges adatokat, amelyekből modellszámítások alapján kimutatható, hogy a különböző szektorok mekkora bevételt hozhatnak a városnak.

A korábban felmerült esetleges demonstráció kapcsán a kamara titkára megjegyezte, hogy nekik semmilyen ráhatásuk nincs a megmozdulásra, így azt sem tudta megmondani, hogy lesz-e vagy sem vállalkozói tüntetés a pécsi adóterhek mérséklése érdekébn.

H. L. B.