A háromdimenziós technológiáról tudhatunk meg többet

2017. február 08. szerda 09:40

A háromdimenziós technológiáról tudhatunk meg többet

Az egy kis esti fizika programsorozat következő alkalmával dr. Nyitray Miklós tart előadást a 3D technológiáról a Művészetek és Irodalom Házában szerda este. 

A 3D technológia a ma elérhető egyik legfejlettebb és egyben legdinamikusabban fejlődő technológia, amelynek alkalmazási lehetőségei önmagában is külön kutatási területet képviselnek.

A technológia ugyan már a kilencvenes évek óta ismert, de a felhasználható anyagok, a számítástechnika és az ipari eljárások rohamos fejlődése mostanra forradalmi szintű változásokat eredményezett a felhasználási lehetőségekben.

A korábban a műszaki területeken jellemző prototípuskészítési eljárások mellett egyre fontosabbá válik a technológia orvosi célú (protézisek, műtéti segédeszközök előállítása, személyre szabott orvoslás), biotechnológiai (3d szövetnyomtatás) és művészeti célú alkalmazása.

A szkenner és 3D nyomtató felhasználásával készülő fogpótlás szinte tökéletesen illeszkedő, 3D-s technológiával készült térd- és csípő, koponya protézisek vagy a működő (akár beültethető) emberi szövetek előállítása ma már létező, és egyre terjedő eljárások.

Az ipar az eddigi egyedi prototípusok létrehozása mellett a 3D nyomtatást elkezdte sorozatgyártás céljaira is alkalmazni (pld. repülőgép hajtóművek alkatrészeiként), nyugat-Európában már évek óta létező művészeti csoportok használják alkotásaik elkészítésére.

Ahogy a technológia egyre elérhetőbbé válik, a tudományos fantasztikum területéről nagyon hamar akár a háztartásokba is átkerülhetnek a 3D nyomtatók és nem túlzás azt állítani, hogy így mindennapjainkra is komoly hatással lesznek a belátható közeljövőben.

Az előadás este hétkor kezdődik a Breuer Marcell teremben. A részvétel díja 400 forint.

A rendezvény támogatója a NKA.

Forrás: ZSÖK