A Gámán Kft. szelleme még mindig kísért - Zajlanak a parkolások miatti végrehajtások

2015. március 18. szerda 12:17

A Gámán Kft. szelleme még mindig kísért - Zajlanak a parkolások miatti végrehajtások

Bár már négy éve távozott Pécsről a Gámán Kft., s a még lezáratlan, parkolási díjakkal kapcsolatos peres ügyek lassan elfogynak, a végrehajtási szakaszban lévők száma hírportálunk értesülései szerint még mindig jóval tízezer felett jár. Vannak, akiknek például éppen most bocsátják árverésre a telkét, részben a meg nem fizetett parkolási pótdíjak miatt.  

A jelek szerint továbbra sem szabadulhatnak a pécsi autósok a Gámán Kft.-től.

A 2001 és 2011 között a fizető parkolás üzemeltetését végző magáncég még mindig utánanyúl azoknak az autósoknak, akik a mai napig tartoznak valamilyen pótdíjjal.

A bíróságnak ugyanakkor már egyre kevesebb munkát adnak a Gámán Kft. és az autósok vitái. Míg korábban több mint ezer per zajlott, a Pécsi Törvényszék sajtótitkára, Tóth Edit a Pécsi Járásbíróság lajstrom adatai alapján elmondta, már csak tizenkettő, polgári peres ügy van folyamatban a Gámán Kft.-vel kapcsolatban, ebből kilenc parkolási díjakkal összefüggő.

Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy „kifutottak" volna az ügyek, éppen ellenkezőleg, továbbra is nagyon sok jár a végrehajtási szakaszban.

Kerestük a cég tulajdonosát, Gámán Imrét, de munkatársunknak nem sikerült elérnie őt, a kft. részéről pedig más nem kívánt nyilatkozni. 

A Pécsi Újság. hu információi szerint azonban még mindig bődületes mennyiségű, több mint tízezer végrehajtás van folyamatban a be nem fizetett pótdíjak miatt. Úgy tudjuk, ezek többsége néhány tízezer forint miatt indult, de vannak olyanok is közöttük, amelyektől milliós tételek behajtását várják.

Ezek egy része időközben „elaludt", mivel behajthatatlannak bizonyultak a követelések. Többek között azért, mert olyan vállalkozások is szerepeltek az adóslistán, amelyek időközben megszűntek, illetve azért, mert végrehajtók sem jártak sikerrel. Magánszemélyek esetében is előfordult, hogy nem volt miből behajtani a tartozást.

Mindenesetre akinek ilyen ügye van, és megteheti, jobban jár, ha fizet.

Amíg az idő ketyeg, folyamatosan gyűlnek a kamatok, így az eredeti összeg akár sokszorosára hízhat a tartozás. Másrészről pedig, akinek van valamilyen ingósága vagy ingatlana, nagy árat fizethet az akár egy évtizeddel ezelőtt kapott Mikulás-csomagért. A kormányhivatal honlapján például ma is megtalálhatók olyan árverési hirdetmények, amelyeket részben az elmaradt parkolási díjak miatt tűztek ki, vagyis akár a telke, lakása is rámehet a nemfizetőnek a rendezetlen számlákra.

Függetlenül attól, hogy ő személy szerint jogosnak vagy jogtalannak tartja a követelést.

B. E. - P. P. Fotó - Kálmándy Ferenc