A föld mélyéről fűtenék Pécset

2008. január 03. csütörtök 14:15

A föld mélyéről fűtenék Pécset
A Pannonplast Nyrt. leányvállalata a pécsi önkormányzattal hozna létre közös társaságot a föld mélyén rejlő geotermikus energiaforrások hasznosítására. A város polgármestere és a cég igazgatótanácsának elnöke által aláírt mai szándéknyilatkozat után tavaszra kiderülhet, a megtermelhető villamos- és távhőenergia mennyisége és minősége mire elég a Mecsekalján.

Bár köztudott, hogy hazánk adottságai alapján nagymértékben építhetne a megújuló, s szinte teljesen környezetbarát geotermikus energiára, mindeddig alig történtek lépések a fejlesztések elindításának ügyében. A Pannonplast Nyrt. leányvállalata, a Pannonplast Polifin A Kft. most saját költségén több önkormányzattal együttműködve kezd bele a föld mélyén megbújó víz-, vagy kőzethő nyújtotta energiaforrások felkutatásába.

Mint azt Bokorovics Balázs, a részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke elmondta, elsődlegesen hő-, áram-, illetve a kettő kombinációját termelő geotermikus kiserőművek megépítéséről van szó, amelyek több ezer lakás vagy nagyobb városi intézmények energiaellátását fedeznék. Ha a kutatások eredménnyel zárulnak, Tasnádi Péter céljai szerint a város energiaszükségletének mind nagyobb hányadát is fedezhetnék a következő években.

„Azt egyelőre nem tudjuk megbecsülni, hogy ez a rendszer pontosan mennyi lakás távhő- melegvíz- és villamos árammal történő ellátását szolgálhatja a későbbiekben, hiszen ez a föld alatt lévő energiamezők nagyságától és minőségétől függ" - mondta a Pécsi Újság.hu kérdésére Bokorovics Balázs.

A sikeres feltáró kutatások után akár már jövőre megkezdhetné működését az első kiserőmű, amely már távhőt és/vagy villamos energiát termelne. A beruházás költségeit a társaság vállalná, s a remények szerint az 1,5-2 milliárdos befektetés tíz év alatt térülhet meg.

Tasnádi Péter polgármester abban bízik, hogy sikeres program esetén a városnak az energiaellátás terén mutatkozó kiszolgáltatottsága jelentősen csökkenhet, s a lakossági távfűtés és használati melegvíz ára részben, kedvező esetben pedig teljesen függetlenedik a fosszilis energiahordozók növekvő árától.

A projekttel a város és a Pannonplast közös társasága a 2008-tól induló hét közvetlen EU keretprogram közül öt esetében pályázhat sikerrel olyan további fejlesztési támogatásokra, amelyekkel az energiatermelést lehetővé tevő erőművek és az infrastruktúra kiépíthető.

Korb Zoltán