A Fidesz közleménye a tubesi radar ügyében

2008. június 09. hétfő 17:46

Sajtóközlemény.

A FIDESZ Baranya megyei országgyűlési képviselői nem támogatják a kormány azon erőfeszítéseit, hogy a Tubesen katonai lokátor épüljön. Ezért, a Házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján „a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról" szóló T/5588. számú törvényjavaslat zárószavazásra bocsátandó T/5588/34. számú egységes javaslatához - az Alkotmánnyal való összhang megteremtése érdekében - zárószavazás előtti módosító javaslatot terjesztett elő Bánki Erik és dr. Kovács Zoltán.


A MÓDOSÍTÓ JAVASLAT PDF-BEN ITT OLVASHATÓ: KLIKK!

A fideszes országgyűlési képviselők által benyújtott módosító javaslat indoklása a következő:

A módosító javaslat az Országgyűlés előtt lévő Országos Településrendezési Tervről szóló 2003 . évi XXVI. törvényhez érkezett módosító javaslattal egyezően „meglévő" szó beszúrásával pontosítja a terület felhasználási egység fogalmát .

A javaslat biztosítja a kiemelt fontosságú meglévő honvédelmi terület övezetében (ez 92 települést érint) megvalósuló, a Magyar Köztársaság védelmi képességeit alapvetően meghatározó, vagy NATO tagságból eredő, illetve nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítésére hivatott honvédelmi és katonai célú építmény építésügyi hatósági engedélyezési eljárásban a településrendezési eszközökkel való összhang megteremtést a szakhatósági állásfoglalás kötelező erejénél fogva.

A fellebbezést elbíráló hatóság ugyanis dönthet a határozat végrehajtásának felfüggesztéséről a szakhatóság felügyeleti szervének kérelmére, ha az ügyben eljáró építésügyi hatóság a szakhatóság állásfoglalását figyelmen kívül hagyta, illetve az eljárást mellőzte.

Ezáltal lehetőség nyílik a kiemelt fontosságú meglévő honvédelmi területeken lévő települések tekintetében a konkrét katonai és honvédelmi építési beruházások megvalósításánál a településrendészeti érdekek és követelmények érvényre juttatása.

Amennyiben a szocialista többség nem fogadja el, és nem támogatja a módosító javaslatot, a FIDESZ Baranya megyei országgyűlési képviselői nem szavazzák meg a törvényt, a Frakció pedig tartózkodni fog a szavazásnál.


Pécs, 2008.06.09.