A Dráva menti településeken folytatódik a szúnyoggyérítés Baranyában

2015. július 07. kedd 09:27

A június 29. és július 5. közötti időszakra tervezett 84 ezer hektár légi kémiai, a 35 ezer hektár földi kémiai és a 3400 hektár biológiai módszerrel történő szúnyoggyérítés lezajlott.

A légi kémiai gyérítés 534 települést, a földi kémiai eljárás pedig 529 települést érintett a központi gyérítési program második hetében. A tervek szerint a központi szúnyoggyérítési program harmadik hetében Dráva menti települések lesznek érintettek Baranyában.

A kezelések hatékonysága szinte mindenhol megfelelő, egyedül a Dráva-parti településeken nem csökken kellő mértékben a szúnyogártalom, mivel a nem kezelt háttérterületekről a vérszívók ismételten betelepülnek. Emiatt a régióban a héten újabb kezelések lesznek.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg, a következő elektronikus levélcímen: [email protected]. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság