A börtön növelné a közbiztonságot Komlón, véli Korinek László jogászprofesszor

2015. március 31. kedd 14:52

A börtön növelné a közbiztonságot Komlón, véli Korinek László jogászprofesszor

Jól döntöttek a komlóiak, amikor többségük arra szavazott, hogy épüljön börtön a városban - állítja dr. Korinek László. A pécsi jogászprofesszor hírportálunknak úgy nyilatkozott, egy büntetés-végrehajtási intézet nemhogy növelné a veszélyt, még nagyobb közbiztonságot is eredményez. A kétszáz-kétszázötven új munkahelyről és az adóbevételekről nem is beszélve.

A kormány döntése értelmében országosan nyolc új börtönt építenek, a Belügyminisztérium március utolsó napjáig várta azoknak a településeknek a pályázatát, akik befogadnának egy ilyen intézményt. A nyolc nyertes közé szeretne tartozni Komló is. A nemrég lezajlott szavazáson a lakók túlnyomó többsége (egészen pontosan 4370-en) igennel szavazott arra a kérdésre, hogy támogatja-e, hogy börtön létesüljön a városban. A beruházást valamivel több, mint ezerhatszáz ember ellenezte.

- Azt üzenem az igennel szavazóknak, hogy jól döntöttek. Egy büntetés-végrehajtási intézet megszilárdítja a közbiztonságot az adott településen, hiszen ezekre a helyekre olyan életerős foglárok költöznek, akik nem csak magukra, hanem a környezetükben élőkre is tudnak vigyázni - mondta el érdeklődésünkre dr. Korinek László büntetőjogász, aki szerint szigorú őrzés és felügyelet alatt állna a komplexum.

A legtöbben természetesen azok ellenzik az építkezést, akik az esetlegesen felépülő, ötszáz elítéltet befogadó börtön közelében élnének. A szakember viszont amondó, a körtvélyesi és a mecsekfalui városrész lakóinak sincs mitől tartaniuk.

- Ha esetleg kiszabadul egy rab, nagyon gyorsan igyekszik elhagyni a települést, hiszen tudja, hogy a börtön környékén keresik először. Talán első hallásra furcsának tűnik, de egy büntetés-végrehajtási intézet környékén jónak mondható a közbiztonság - fogalmazott.

Úgy tűnik azonban, akadnak, akiket sem a biztonságról szóló statisztika, sem pedig a kétszáz-kétszázötven új munkahely ígérete nem hat meg: hétfőn hozzávetőlegesen százan tüntettek a városháza előtt a beruházás ellen, miközben a komlói képviselők többsége úgy döntött, belevágnak, s beadják a pályázatot.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - MTI-fotó