A betlehemi csillag nyomába erednek a pécsi planetáriumban

2014. november 28. péntek 16:48

A betlehemi csillag nyomába erednek a pécsi planetáriumban

A Zsolnay Negyedben található planetárium felidézi az ókori égboltot, bemutatja az égitestek akkori állását és a ma ismert tudományos elméletek bizonyítékait. A csillagászati-kultúrtörténeti előadás december 7-én 15 órakor várja látogatóit.

Az előadás a híressé vált eseményről szól, mely szerint a Napkeleti Bölcsek számára égi jelenség mutatta meg a kereszténység megváltójának, Jézus Krisztusnak születését a júdeai Betlehemben. Teológusok, csillagászok, történészek kutatták és kutatják napjainkban is a csillagászati jelenség valóságalapját. Művészek százai évszázadokon keresztül ábrázolták a betlehemi jászolt és a fölötte ragyogó csillagot.

Vajon mi lehetett ez a jelenség? Talán üstökös vagy bolygó együttállás, netán egy szupernóva felvillanása, vagy csak kitalált legenda? Az időszámításunk alapját jelentő égi látvány több mint kétezer év után is fontos és izgalmas téma.

A planetárium időgépével felidézi az ókori égboltot, bemutatja az égitestek akkori állását és a ma ismert tudományos elméletek bizonyítékait.

Forrás: ZSKN