A becsületesen fizető lenne a balek? - A több százezres közösköltség-tartozás sem számít egyedinek Pécsett

2016. február 10. szerda 11:50

A becsületesen fizető lenne a balek? - A több százezres közösköltség-tartozás sem számít egyedinek Pécsett

Hatszázezer forintos közösköltség-hátralékkal rendelkezik egy család az egyik kertvárosi tízemeletes házban - tudtuk meg egyik olvasónktól. Példája nem egyedi, komoly gondot okoz a lakóközösségeknek az elmaradt díjfizetés.

- Már lassan ott tartunk, hogy baleknak gondolom magam, amiért még mindig fizetem a közös költséget. A kimutatásból látom, mások évek óta nem adnak semmit a lakóközösségnek, a szankció azonban elmarad - fakadt ki egyik olvasónk munkatársunknak.

A Társasházak Baranya Megyei Szövetsége (LAKTÁSZ) vezetője, Nagy Emil hírportálunk megkeresésére úgy fogalmazott, bőven akadnak kintlévőségek a városban. Nem csak a közös költség, hanem a közüzemi díjak esetében is jelentősek az elmaradások.

Jogerős bírósági ítélet kell a jelzáloghoz

A nemrég hozott szabályozás értelmében napjainkban már csak jogerős bírósági ítélet, illetve megnyert per után lehet jelzálogjogot bejegyezni. Megszűnt tehát az a mód, amely eddig lehetővé tette a társasházkezelőknek a jelzálogjog bejegyzések megindítását a szervezeti és működési szabályzat alapján.

- A társasházi törvény értelmében a tartozókkal szemben jelzálogjog-bejegyzés, vagy akár végrehajtás is indítható. Ezt a tapasztalatok szerint a közös képviselők meg is lépik - felelte az esetleges szankciókkal kapcsolatos kérdésünkre.

Hozzátette: hiába azonban a végrehajtás, az esetek többségében így is rendkívül nehezen jut hozzá a ház a pénzhez. Ennek oka, hogy a közösköltség-tartozást viszonylag hátra sorolják a levonáskor: a jövedelemből többek közt a gyerektartásra vagy más jellegű tartozásra is előbb lecsípik az összeget.

A szövetkezeti elnök szerint nehéz pontos számot adni arról, hogy mennyien tartoznak a lakóközösségnek. Tapasztalatai szerint egyébként a túlnyomó többség még mindig tisztességes.

- A lakók nagyjából két-három százaléka az, aki rendszeresen elmulasztja a fizetést, de ők sok esetben rendkívül magas összeget halmoznak fel. Érdekesség, hogy a tapasztalataink szerint leggyakrabban olyanok tartoznak a közös költséggel, akinek amúgy nincsenek anyagi nehézségeik - mondta.

Nagy Emil a közös képviselőknek azt javasolja, a jelzálogjog mellett végrehajtási jogot is jegyeztessenek be a tartozókkal szemben.


Képünkön: az Egyetemváros madártávlatból. 

Palotás P.