A barlangászat arcairól mesélnek a Tudósklubban

2017. február 22. szerda 17:30

A barlangászat arcairól mesélnek a Tudósklubban

Dezső József "Föld alatti élmények. A barlangászat ezer arca, eredményei, és csodái szerte a világban" című előadását tekinthetik meg az érdeklődők csütörtökön este a Pécsi Kulturális Központban. 

A barlangkutatás valahol a szerencsejáték és a természettudomány határán helyezkedik el. A legalaposabban felkészült kutatócsoport sem lehet biztos abban, hogy munkájuk sikerrel jár, hiszen számtalan, előre nem látható tényező befolyásolja annak kimenetelét. Léteznek, megtörténtek olyan világraszóló felfedezések is, amelyekben nagy szerepe volt a véletlen szerencsének.

A barlangok és a karsztok feltáró kutatása sokféle szállal kötődik más tudományágakhoz, úgymint geológiához, régészethez, klimatológiához, mikrobiológiához és még sorolhatnánk. A barlangokban megfigyelt hidrológiai jelenségek, őslénytani és régészeti leletek, barlangi kitöltések históriája szoros összefüggésben áll egymással.

A karsztkutató teamek számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy ezeket a karsztfejlődést kiváltó folyamatokat, ősi barlanghasználati módokat aprólékos kitartó munkával megfejtsék.

A Tudósklub előadása este hatkor kezdődik. A belépő 400 forintba kerül.

 

Forrás: Pécsi Kulturális Központ