A '48-as forradalomra emlékeznek Pécsett is, a programokat az időjárás is "rendezi"

2016. március 15. kedd 12:16

A '48-as forradalomra emlékeznek Pécsett is, a programokat az időjárás is

Már-már téliesre fordult időjárási viszonyok közepette ünneplik a pécsiek a 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját. A Kossuth téren délelőtt tartották az önkormányzat megemlékezését, amelyen Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke tartott ünnepi beszédet. 

Családi és gyermekprogramokkal is készültek a szervezők 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján, azonban az időjárás nem nagyon vett tudomást március idusáról. A Kossuth téri, tíz órára meghirdetett megemlékezésre érkezőket kellemetlen hideg, szemerkélő eső fogadta.


Mindennek dacára viszonylag sokan gyűltek össze a téren, ahol a koszorúzást megelőzően a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai és a Baranya Táncegyüttes műsorát láthatták az érdeklődők.

Az ünnep szónoka Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke volt, aki felidézte a forradalom eseményeit, s a '48-as eszmék mának szóló üzenetét tolmácsolva többek között az összefogás, az egység fontosságát hangsúlyozta. 

Az ünnepséget követően a rendezvények nem értek véget , a Kossuth téren egész nap játszóházak és pónilovaglás is várja a gyerekeket. 

Kedden egyébként az előrejelzések szerint marad a borult idő, ráadásul délután a szél is feltámadhat, ami tovább csökkenti majd a hőérzetet. 

Képünkön: Páva Zsolt, Pécs polgármestere is koszorúzott kedden a Kossuth téren.

 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva