300 millióval drágább a Széchenyi tér

2009. május 25. hétfő 16:18

300 millióval drágább a Széchenyi tér
Kényszerhelyzetbe került a pécsi önkormányzat, miután a bírálati szakaszhoz ért a pécsi térfejlesztési programmal kapcsolatos közbeszerzés: a Széchenyi tér vélhetően nyertes kivitelezőjének, a Bayer Center vezette konzorciumnak ugyanis jóval több pénzre lenne szüksége, mint ahogy azt tervezték. A közgyűlés vagy elfogadja a többletköltséget, vagy érvényteleníti a kiírást.

Utóbbi eset azonban azt jelentené, hogy nem kezdődhetne el idén nyáron a több elemet (Tettye, városközpont a Széchenyi térrel, EKF-városrész területei, Pécs-kelet központi területei, Indóház tér és környéke Kossuth és Hal tér) magában foglaló program megvalósítása. Új közbeszerzést kellene ugyanis kiírni, ami több hónapos csúszást jelent a most érvényben lévő menetrendhez képest.

A kiírás 220 napot ad a kivitelezőknek, így amennyiben a héten döntene a közgyűlés, a szerződéseket heteken belül megköthetnék, s 2010 legelejére át is lehetne adni az új tereket. Egy újabb kiírással viszont csak a 2010-es turistaszezonra lehetne mindezt garantálni, azaz: a jeles év egész első felében építkeznének a város számos pontján.

Ha azonban a város elfogadja a beérkezett ajánlatokat, mélyebben kell a zsebébe

Dönthetünk, mi legyen

Páva Zsolt polgármester sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn: olyan dilemmába került, amelynek megoldásához a pécsiek segítségét kéri.
A polgármesteri keretből egy telefonos tájékozódást rendez a városlakók körében a héten. Arra kíváncsi: fontos-e a pécsieknek, hogy 2010-ben ne legyen feltúrva a város; hogy fogadja-e el a város a drágább ajánlatot, amellyel még idén lezárulhatnak a beruházások; s, fontos-e, hogy pécsiek végezzék a munkálatokat?

nyúlnia, mint ahogy azt vártuk: csak a belváros, azaz a Széchenyi tér és környékének felújítása majdnem 300 millióval többe kerülne.

Információink szerint a Toller László polgármesterségének idején is kitüntetett szerepben lévő Bayer Center vezette konzorcium adott be eredményes és értékelhető pályázatot ezen projektelemre, s szinte bizonyos: ha nem lesz új kiírás, ők adhatnak új arculatot a város főterének - közel kétmilliárd forintért cserébe.

A korábbi munkák minősége miatt gyakran bírált Bayer Center és a csúszó térfelújítások között kellene választania az önkormányzatnak - ez Páva Zsolt polgármester szerint csak a pécsiek véleményének kikérése után dőlhet el (lásd keretes írásunkat - a szerk.). A helyzet mindenesetre roppant faramuci: az a tény ugyanis, hogy a belváros megújítására egyetlen pályázó (Bayerék) jelentkezett csak, a korábbi szocialista-szabaddemokrata városvezetés felelősségét vetheti fel, míg hogy minden a terveknek megfelelően, szigorú felügyelet mellett valósuljon meg, azért már az új többség lesz számonkérhető.

Képünkön: látványterven a megújuló főtér.

Korb Zoltán - Fotó: Pécs2010 Kft.