300 millióval csökkennek a helyi adók, jól járnak a kis lakásban élők is

2014. október 20. hétfő 15:00

300 millióval csökkennek a helyi adók, jól járnak a kis lakásban élők is

Jövőre is folytatná a helyi adók csökkentését a városvezetés - tudtuk meg Girán Jánostól, a Polgármesteri Kabinet vezetőjétől, aki rövidesen alpolgármester lehet. Kevesebbet kell majd fizetniük a kis lakással rendelkezőknek, a nagycsaládosoknak, valamint az egyedül élő időseknek is. A tervek szerint összesen háromszázmillió forintos terhet vesznek le a pécsiek válláról.

Újabb jelentős adócsökkentés előtt állunk: a sokat ostorozott helyi sarcok mértéke várhatóan már a jövő éve első napjától kevesebb lehet.

- Folytatjuk a helyi adócsökkentést, Pécs ugyanis mára kikerült abból az adósságcsapdából, amelybe az előző városvezetések belekormányozták - fogalmazott Girán János. Mint hozzátette, „lépésről-lépésre kell haladni, hogy elkerüljük a csapdákat, és hogy Pécs ne essen vissza oda, ahonnan kihúztuk".

- Dr. Páva Zsolt polgármester a megfontolt, de folyamatos adócsökkentés pártján áll, amely nem veszélyezteti Pécs pénzügyi helyzetét, tervezhető és méltányos a pécsiek számára. Idén már sikerült 300 millió forinttal csökkenteni a helyi adókat, vagyis ennyivel több pénz maradhatott a pécsieknél. Az a célunk, hogy jövőre hasonló mértékű adócsökkentést építhessünk be a helyi jogszabályba - mondta.

Girán kérdésünkre elárulta, elsősorban az építményadó összege csökkenne, ám azt egyelőre nem lehet tudni, hogy egy „átlagos pécsi" pontosan mennyivel fizet majd kevesebbet.

Annyi azonban bizonyos, a városvezetés elsősorban a kedvezmények kiterjesztése révén csökkentené a terheket. Az elképzelések szerint elsősorban a kis lakásban élők, a nagycsaládosok, valamint az egyedül élő idősek számíthatnak kisebb összegű csekkre.

A közgyűlés várhatóan novemberben szavaz a tervekről. Ha a politikusok rábólintanak az előterjesztésre, az új szabályok január elsejével már életbe is léphetnek.

Palotás P.