29 kilométernyi rossz minőségi baranyi utat újítanak fel

2016. május 26. csütörtök 10:30

29 kilométernyi rossz minőségi baranyi utat újítanak fel

69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. A felújítások miatt még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala.

A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felújítások elvégzésére megkötött szerződések alapján Baranya megyét érintően a 6-os számú Budapest-Pécs-Barcs elsőrendű főút, az 57-es számú Mohács-Pécs másodrendű főút térképen jelölt szakaszainak felújítására adja át a munkaterületet ütemezetten, amelynek alapján több mint 15 km hosszan, mintegy 2 milliárd forint hazai forrásból indul a kivitelezés.

Pécs előtt a Pécsvárad felöli bevezető szakaszon a kivitelezési munkák már elkezdődtek, rövidesen felvonulnak az építők a pécsváradi benzinkút és a szilágyi kapaszkodó sáv kezdete közötti, a Pécs kertvárosi LIDL körforgalmú csomóponttól Patacs irányába felújítandó 1,7 km hosszú, valamint a pellérdi és a kővágószőlősi csomópontok közötti szakaszaira.

A forgalom minél kisebb zavarása érdekében a nyári iskolaszünetben történik munkavégzés Pécs Gyárvárosban, a Balokány előtt, valamint a Tüzér utca és a patacsi körforgalmú csomópont között.

A szeptember végéig tartó felújítások még érintik az 57-es számú főút magyarsarlósi elágazásának környezetét és a 6-os számú főút Botykapeterd és a becefai csomópont közötti szakaszát.

A mellékút hálózaton Vajszló és Vejti között közel 6,5 km hosszon, Bicsérd és Aranyosgadány között 7,3 km hosszon a felújítási munkák már folyamatban vannak. A hazai forrásból megvalósuló projektek értéke 1,7 milliárd forint. Megvalósításuk a nyár végére várható.

A munkálatok során a szükséges vastagságú aszfaltréteg terítésén túl az autóbuszmegállók felújítása, az árkok, padkák, átereszek és hidak javítása is megtörténik. A közlekedésbiztonság javítására Bicsérden új csomópont, Pécs közelében a beavatkozási szakaszon a balesetveszélyt jelentő kiemelt szegélysor elbontására kerül sor. Több szakaszon vadriasztó és burkolatprizmákat telepítenek, megújulnak a jelzőtáblák és a korlátok, a kis sugarú ívek belső oldalán rázópadkák épülnek.

Az érintett szakaszokon forgalomkorlátozásokra, esetenként torlódásokra kell számítaniuk a közlekedőknek.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.