263 milliós bírság van, de nincs aki elszállítsa a vasasi törmeléktengert

2014. november 03. hétfő 20:37

263 milliós bírság van, de nincs aki elszállítsa a vasasi törmeléktengert

Pécs és környéke sem mentes a természetkárosítástól, elég erről megkérdezni például a Pécs-vasasiakat, akik a külső területeken sokszor tehetetlenül szemlélik az illegális szemét- és törmelék-lerakókat.

A városrészben már több éve csúfítja a környezetet egy magánterületen felhalmozott illegális törmeléktenger. A szakértők szerint legalább egy magasháznyi (kb. 6500 tonna!) sitt éktelenkedik ott, ráadásul megjelent már mellette a kommunális szemét is.

- Évek óta azért küzdünk, hogy megszűnjenek az áldatlan állapotok - mondta munkatársunknak Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület vezetője. - Eddig nem értünk el sikereket. Hiába a határozatok tömkelege, a százmilliós bírságok, a terület tulajdonosa és a törmeléket odaszállító cég a füle botját se mozgatja.

Pedig a hatóságok - korlátozott eszközeikkel - igyekeztek elérni, hogy megszűnjön a kritikán aluli helyzet. A legutóbbi, szeptember 25-én keltezett bírság már 263 milliós összegről szólt, de - eddig - foganatja nem volt.

Bár a helyiek részéről - mondván, csak nem számolja fel senki a törmeléktelepet - éri a városvezetést kritika, még sem mondható, hogy nem történt semmi az ügyben. Erről Kővári Jánost, a leköszönt közgyűlés Természeti és Emberi Erőforrás Bizottságának (TEEB) vezetőjét kérdeztük.

A vele való beszélgetésből kiderült, hogy a városi szakbizottság - értesülve a helyi civil szervezetektől és bejelentésekből - komplexen nyúlt a dolgokhoz. Legalább három egyeztetés volt a hatóságok között az ügyben. Ennek eredményeként a Környezetvédelmi Felügyelet megvizsgálta a hulladékot lerakó céget, és ebből kiderült: eleve nincs hulladékgazdálkodási engedélye, nem is szállíthatna és tárolhatna törmeléket. A városi adóosztály a cég nagymértékű adóelmaradását állapította meg, míg a NAV vizsgálata nyomán ismertté vált, hogy nem fizetnek járulékokat sem, annál is inkább, mert munkavállalót sem alkalmaznak.

Mindezek alapján az önkormányzat feljelentette a céget, és - bár az adótartozásokat több-kevesebb sikerrel próbálják behajtani - mégsem történik más, mint, hogy a bírságok növekednek, s a helyszínen a törmelék mellett már roncstévéket, háztartási hulladékot és szemetet is egyre többet találni. A TEEB kérésére felmérték a tényleges mennyiséget és a várható költségét az újrafelhasználással kombinált elszállításnak. Utóbbira több ajánlat is érkezett, a kb. 6500 tonna illegális törmelék szállítása és újrafelhasználása legalább 15 millió forintba kerül majd - annak, aki megfizeti.

Valószínűleg ez a kényszerintézkedés nem kerülhető el, de hogy mikor történik meg, - azt senki se tudja. Ugyan a városvezetéstől van egy ígéret, hogy szerez erre külön állami forrást, de ez mindeddig nem történt meg. A helyiek abban bíznak, hogy a választások befejeztével erre végre sor kerülhet és eltűnik végre Vasas e szégyenfoltja.

 

K. E. - Fotó: Dittrich Éva