2015-től már nem kell hasznot termelnie a Pécsi Temetkezési Kft.-nek

2015. január 25. vasárnap 18:32

2015-től már nem kell hasznot termelnie a Pécsi Temetkezési Kft.-nek

Mentesítette a közgyűlés a profitszerzés terhétől a Pécsi Temetkezési Kft.-t, a társaság immár nonprofit szervezetként működik. A lakosság teherbíró-képességére figyelemmel a temetői díjak nem emelkednek 2015-ben Pécsett.

Nonprofit vállalkozásként működik január elsejétől a Pécsi Temetkezési Kft.

- Mind a hazai, mind nemzetközi szabályozásokat figyelembe véve indokolt, hogy a temetkezés, mint szolgáltatás mentesüljön meg az üzleti célú profitszerzés terhétől - fogalmazott indoklásában Girán János alpolgármester. - A temetés, az utolsó útra kísérés, a gyász, a szeretett rokon elvesztése miatti fájdalom, az ebben a helyzetben érzett kiszolgáltatottság ne váljék a haszonszerzés forrásává tette hozzá.

 

A változtatással az ellenzéki képviselők is egyetértettek az ezt megszavazó decemberi közgyűlésen. 

- Helyes döntés, hogy mentesítjük a céget a profitszerzés kényszerétől - jelentette ki Vozár Pál (ÖPE). - A temetés óriási teher a családoknak, sokaknak hitelt kell felvenniük azért, hogy tisztességgel vehessenek búcsút szeretteiktől - tette hozzá.

A nonprofit gazdasági társasággá alakulás annak a lehetőségét is megteremti, hogy a kft. az európai uniós pályázatokon nagyobb támogatási hányadot érjen el, kegyeleti célú pályázatokon indulhat, amelyekből a szolgáltatások színvonala emelhető.

A képviselők a temetői díjak felülvizsgálatáról is tárgyaltak, s a lakosság teherbíró-képességére tekintettel a jelenlegi temetői díjak további alkalmazása mellett foglaltak állást, vagyis idén nem drágulnak a díjtételek.

Ma egy temetés átlagosan 250-400 ezer forintból oldható meg, elsősorban attól függően, hogy az elhunytat urnában vagy koporsóban helyezik-e örök nyugalomra.
Egyre többen kérelmezik a köztemetést a Területi Szociális Központokban Pécsett is, nyilvánvaló, hogy a borsos árak miatt. Egy év alatt például százötvenhét olyan temetést végeztek, amelynek költéségét teljes egészében az önkormányzat állta, ami több mint tizennyolcmillió forintjába került a városnak.

B. E. - Fotó: Dittrich Éva