2010: fehér holló lesz Pécsett az osztrák turista az EKF évében is

2009. január 11. vasárnap 19:59

2010: fehér holló lesz Pécsett az osztrák turista az EKF évében is
Egy, a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából összeállított, Ausztriát górcső alá vevő országtanulmány szerint Magyarországot a "sógorok" három százaléka sem választja hosszú külföldi utazások célországául. A kulturális főváros program miatt a környező országok turistáira erősen alapozó Pécs megítélése még ennél is rosszabb: az egész régiót az évente hazánkba érkező osztrákok alig két százaléka, mintegy 6 ezer fő látogatja csak meg, s jó részük az idősebb korosztályból kikerülő, wellness-szolgáltatásokra vágyó utas.

A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire kedvelt, ismert Magyarország az osztrákok körében, mire van kereslet odaát, s milyen területeken szükséges fejleszteni az ország marketingjét.

Mint kiderült, hazánk nem toplistás a több napra érkező osztrákok körében, sőt: csak a tizedik helyen áll a sógorok kedvelt úticéljai között. Az évente átlagosan érkező negyedmillió osztrák kilencven százaléka így is Nyugat-Dunántúlon, a Balatonnál és Budapesten száll meg. A magyar tengertől délre eső területek szinte sötét foltnak számítanak egykori testvérállamunk polgárai számára, hiszen évről évre mindössze hatezren választják régiónkat, s ők is átlagosan csak két és fél éjszakára jelentkeznek be a hotelekbe, panziókba.

Megítélésben még jól állunk

Magyarország megítélése a közép-kelet európai országok között meglehetősen jó, hiszen szomszédaink csak Horvátországot kedvelik jobban nálunk, Szlovéniát pedig hasonlóan értékelik, mint hazánkat. A jelentés mindenesetre rámutat: a ma még relatíve ismeretlennek számító Lengyelország, Csehország, Szlovákia akár középtávon is vonzóbbá válhat Magyarországnál, ezért a marketing munkát erősítenünk kell.

A meglepően alacsony szám mellett a pécsi szállásadók más miatt sem reménykedhetnek az osztrákok 2010-es ostromában.

A felmérés szerint ugyanis ha külföldre utaznak, hetven százalékuk pihenni, üdülni vágyik, s a vízparti, vagy élményfürdőkkel rendelkező településeket választja. A városlátogatók alig húsz százalékot képviselnek, így Pécs és környéke esetén beláthatjuk: a külföldiek nálunk elsősorban Harkányt, Szigetvárt, Barcsot, Sikondát illetve a villányi borospincéket látogatnák szívesen - ha pedig elég energiát éreznek magukban - talán - beillesztik programjaik közé Pécset is.

Kérdés, megéri-e ezen információk tudatában több tízmillió forintos kampányt indítani a városnak és hazánknak Ausztriában?! Pécs esetében nyilvánvaló, hogy az EKF-program hívó szava kevés lesz az üdvösséghez. Ha azonban a megye többi attrakcióját (harkányi gyógyvíz, villányi bortúra, Orfű) együtt hirdetik majd a kulturális fővárossal, előfordulhat, hogy egy átlag osztrák 2010-ben talán el tudja helyezni városunkat a térképen.

Képünkön: Vagn Soerensen, az Austrian Airlines légitársaság elnöke, Szili Katalin az országgyűlés elnöke, és Toller László polgármester a pogányi reptér avatására készül. A remélt osztrák turisták elmaradtak, mint ahogy a kiutazó magyarok is, így alig fél évig közlekedett a Pécs és Bécs közötti menetrendszerinti járat.

Korb Zoltán