180 millióból csökkentették a pécsi erőmű porkibocsátását

2014. november 26. szerda 15:42

180 millióból csökkentették a pécsi erőmű porkibocsátását

Két új elektrofiltert szállított le és helyezett üzembe a pécsi erőmű egyik biomassza tüzelésű blokkjában az Alstom Hungária Zrt. erőműszerviz üzletága, a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. megbízásából.

Az Alstom szerdai tájékoztatása szerint a 600 ezer euró - mintegy 180 millió forint - értékű fejlesztés eredményeként tovább csökkent a pécsi erőmű faapríték-tüzelésű erőművi blokkjának porkibocsátása, így az már most megfelel a 2016-ban életbe lépő európai uniós károsanyag-kibocsátási normáknak.

A fejlesztés révén a porleválasztó berendezés karbantartási és üzemeltetési költségei is csökkenhetnek, miközben nő az eszköz hatásfoka.

A közlemény szerint a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower pécsi hőerőműve Magyarország legnagyobb biomassza tüzelésű erőműve. A Pannon Hőerőmű Zrt. által üzemeltetett létesítményben két biomassza- és két földgáztüzelésű tartalék kazán található. Jelenleg a két biomassza-tüzelésű blokk működik, az egyiket faalapú és mezőgazdasági alapú aprítékkal, a másikat bálázott mezőgazdasági tüzelőanyagokkal fűtik.

Az erőmű 31 ezer háztartást és mintegy 450 közintézményt lát el Pécsett, teljes egészében zöld energiával.

Magyarországon ez az Alstom Hungária Zrt. első olyan megbízása, amelynek keretében teljeskörű levegőtisztaság-védelmi projektet valósított meg - idézi a közlemény Kiss Csabát, az Alstom Hungária Zrt. erőműszervíz üzletágának ügyvezető igazgatóját, aki szerint a technológia más hazai fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműben, illetve cementgyárakban is alkalmazható lehet.

A projekttervezést és kivitelezést az Alstom magyar, német és lengyel szakemberekből álló nemzetközi csapata végezte. A vállalat 30 mérnöke és szakembere három hét alatt beszerelte az elektrofiltereket. A munkálatok során összesen 67 tonnányi alkatrészt, elektróda lemezeket, kopogtató egységeket és porleválasztó berendezéseket építettek be.

A próbaüzem sikerrel zárult, az újonnan beszerelt filterek segítségével a 0,1 mikrométernél kisebb szemcseméretű részecskék leválasztása is lehetségessé vált - közölte az Alstom.

(mti)