162 új szelektív gyűjtőszigetet helyeznek ki városszerte, a meglévőket vandálok pusztítják

2012. december 22. szombat 19:54

162 új szelektív gyűjtőszigetet helyeznek ki városszerte, a meglévőket vandálok pusztítják

A már meglévőkön túl összesen 162 új szelektív gyűjtőszigetet helyeznek ki Pécsett a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási projekt jóvoltából. A vandálok körében sajnálatos népszerűségnek örvendő UFÓ-kat rendszeresen felgyújtják, többmilliós károkat okozva ezzel a BIOKOM Kft.-nek és több esetben a pécsi polgároknak is. A szolgáltató az így tönkretett gyűjtőket fémből készült konténerekkel igyekszik pótolni.

Éves rendszerességgel sok-sok UFÓ esik áldozatul a gyújtogatóknak, de volt októberben például olyan éjszaka, amikor nyolc ilyen szigetet gyújtottak fel - tudtuk meg Lóczi Szidóniától, a BIOKOM pr-menedzserétől. Hogy mennyire komoly dologról van szó - tette hozzá - azt mi sem mutatja jobban, mint hogy nem egy esetben a szigetek mellett parkoló autók is kigyulladtak.

Lóczi Szidónia szavaiból kiderült, a gyújtogatások miatt a rendőrség is nyomoz, valamint a lakosság is rendszeresen jelzi, hogy szükség lenne a megsemmisült szigetek pótlására. A BIOKOM-nak azonban nincs külön forrása az eredetileg műanyagból készült UFÓ-k pótlására, ezért más módon igyekeznek orvosolni a helyzetet.

A társasházak környezetében jól ismert 1100 literes fémből készült hulladékgyűjtő konténereket úgy alakították át, hogy azok alkalmasak legyenek a szelektív gyűjtésre. A színmegjelölések maradtak a régiek: azaz a sárga a műanyagot, a kék a papírt, a zöld az üveget jelzi, de természetesen valamennyin felirat és speciális nyílás is található.

Az átalakítást a szolgáltató is el tudja végezni, s mivel nem éghető anyagból készülnek, „vandálállóbbak" is. Azonban - jegyezte meg a BIOKOM munkatársa - már előfordult olyan eset is, amikor ezeket a fémkonténereket gyújtották fel, de ez esetben „csak" annak tartalma semmisült meg.

Az ilyen típusú rongálások éves szinten hozzávetőleg 4 millió forint kárt okoznak a cégnek, de csak a fent említett októberi éjszaka ezt az összeget idén még legalább kétmillió forinttal emelte meg. Október-novemberben pedig hét fémkonténer-szigetet helyezett ki a felgyújtott UFÓ-k helyére a BIOKOM.

Jó hír, hogy bővülni fog a szelektív gyűjtők száma, a Mecsek-Dráva projektnek köszönhetően. Az újonnan érkező 162 darab gyűjtőszigetet a társasházi övezetekben, intézmények, bevásárlóközpontok, nagy alapterületű üzletek közelébe telepítik. Problémát okoz azonban, hogy az elfogadott helyszínek hatvan százalékánál közműérintettség miatt a tervező folyamatosan egyezteti a kénytelen a szolgáltatókkal.

Érdekesség továbbá, hogy a belvárosi frekventált helyszíneken a gyűjtőszigetek takarópalánkja esztétikusabb kialakítást kap. Ennek eredményeként három belvárosi helyszín: a Koller utca, a Vasvári Pál utca és a Papnövelde utca egységes arculatot kap ilyen szempontból.

Képünk látványterv, forrás: városháza.

Balikó Gergő