16 milliárddal gazdagabb a város?

2010. szeptember 09. csütörtök 16:06

16 milliárddal gazdagabb a város?
Egy, a napokban nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a Pécs Holding Zrt. lényegesen nagyobb ingatlanvagyonnal rendelkezik, mint amiről korábban tudni lehetett. Az eddig „könyv szerint” nyilvántartott, és az ingatlanok valódi értéke közt lévő különbség több mint 16 milliárd forint. Az ügyben csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót Páva Zsolt polgármester és Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő.

- Az mindenképpen örömteli, hogy Pécs egy csapásra 16 milliárd forinttal gazdagodott. A városvezetésnek ebben annyi szerepe volt, hogy a gyanúsan alacsony ingatlanárak miatt vizsgálatot rendelt el. Az értékelés során olyan módszereket használtunk, amelyeket a bankok is alkalmazni szoktak, így objektív képet kaptunk az ingatlanvagyonról - mondta Páva Zsolt polgármester.

A szakemberek a korábban nyilvántartott 5,2 milliárd helyett 21,3 milliárd forintra értékelték a Pécs Holding tulajdonában lévő 720 ingatlant.

-Mindenképpen tudni szeretnénk, hogy miért tartott nyilván az előző városvezetés ilyen alacsony ingatlanértékeket. Ennek kiderítésével dr. Kiss Tibort, a Pécs Holding cégvezetőjét bíztam meg - adott tájékoztatást Páva Zsolt.

Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő szerint az ingatlanvagyon gyarapodásával a város mozgástere jelentősen megnövekedett.

- A vizsgálat során az ingatlanok piaci értéke került megállapításra, de hangsúlyozni szeretném, a város nem szándékozik eladni az épületeket - mondta Szebellédi István, aki hozzátette: a Holding tulajdonában lévő épületek után az önkormányzat ingatlanvagyonát is felbecsülik, ennek eredménye ősz végére várható.

A magasabb ingatlanvagyon következtében a város könnyebben kaphat majd hitelt. Páva Zsolt ezzel kapcsoltan elmondta: a mai világban mindenre fel kell készülni, de ez nem jelenti azt, hogy a város nagyobb összegű hitel felvételére készülne.

Palotás Péter