148 Chagall-alkotás várja mától a látogatókat Pécsett

2015. április 27. hétfő 11:45

148 Chagall-alkotás várja mától a látogatókat Pécsett

Megnyílt a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás hétfőn Pécsen.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy a művészetek nyelvén megfogalmazott örökség szépíti az életet, hozzájárul a minőségi életkörülmények megteremtéséhez.

A mostani a múzeumpedagógiai módszerek megújulásának korszaka, amelyben az értő közönség nevelése, valamint növelése előremutató, példamutató tettnek és gondolatnak számít - jegyezte meg.

Hozzátette, a kulturális kormányzat bízik abban, hogy egyre többen lesznek kíváncsiak a múzeumok által őrzött és e szellemiség jegyében bemutatott értékekre.

Az államtitkár Marc Chagall-t világviszonylatban is rendkívüli alkotónak nevezte, s reményét fejezte ki: műveiből a Janus Pannonius Múzeumnak a Káptalan utcai Martyn Múzeum falai közé szervezett tárlata elnyeri a pécsi és a városba látogató közönség tetszését.

Hoppál Péter azt mondta, hogy a képzőművészet mestereit a többgyökerűség és a kompozíciós technikák széles körű alkalmazása teszi naggyá. Ilyen volt Chagall is, akinek látomásos művészete egyaránt merít a kelet európaiságból, a párizsi iskolákhoz való mély tartozásból, valamint az öt és félezer éves zsidó identitásból.

A politikus bejelentette, hogy a kulturális tárca tárgyalásokat kezdett a MÁV vezetésével annak érdekében, hogy a jövőben a kultúrakedvelő közönség ne csak Budapestre, hanem három másik kulturális központ, Pécs, Miskolc és Szolnok eléréséhez is kapjon vasúti utazási kedvezményt.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a most megnyílt kiállítás anyagának tulajdonosa, a német Thomas Emmerling a baranyai megyeszékhely kulturális jelentőségét szem előtt tartva döntött a Chagall-művek itteni bemutatásáról.

A polgármester megjegyezte, bízik abban, hogy a tárlat népszerű lesz, valamint szólt arról, hogy a városban a jövőben is lesznek hasonló nívójú kiállítások, kulturális események.

Thomas Emmerling azt emelte ki, hogy a kiállítás Marc Chagall gyermeki világát, álmait szeretné megosztani a látogatókkal 148 legfontosabb litográfiája, azaz kőnyomata, grafikája segítségével.

A közönség az április 28. és október 31. között nyitva tartó, Álom ihlette művészet című tárlaton a művész bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiáit, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzait, vázlatait és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációit tekintheti meg.

A kiállítás anyaga augusztustól a művésznek a Szépművészeti Múzeumban található Kék falu című festményével egészül ki.

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó februári sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól. Hozzáfűzte: anyagát ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.

Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági vezetője arról szólt, hogy a múzeum idei "húzó kiállítása" egy német céggel kötött kedvező szerződésnek köszönhetően jön létre, és várhatóan kiegészül két, a Szépművészeti Múzeumban őrzött Chagall-képpel.

A kiállítás a múzeum részéről nem igényel jelentősebb anyagi ráfordítást, a logisztikai és biztosítási költségeket a német partner vállalja a jegybevételek egy részéért cserébe - mutatott rá.

A gazdasági vezető utalt rá: a tavalyi Leonardo-kiállításnak köszönhetően az előző évi 80 ezerről 150 ezerre nőtt a múzeumhoz tartozó intézmények látogatóinak száma, s abban bíznak, hogy kiállításaik iránt idén is hasonló lesz az érdeklődés.

MTI - Fotó: Sóki Tamás