Visszaszámlálás: 650 nap múlva 650 éves jubileumát ünnepli a pécsi egyetem

2015. november 20. péntek 15:19

Visszaszámlálás: 650 nap múlva 650 éves jubileumát ünnepli a pécsi egyetem

Péntektől számítva éppen 650 nap múlva ünnepli alapításának jubileumi, 650. évfordulóját Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem - közölte az universitas. Az 1367-ben V. Orbán pápa által engedélyezett, és Nagy Lajos király által alapított felsőoktatási intézmény ebből az alkalomból jubileumi nyitóünnepséget szervezett, amelynek keretében visszaszámláló időgépet is avattak.

A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén, tehát éppen 650 nap múlva ünnepli alapításának 650. évfordulóját, a pénteki nap ennek jegyében zajlott a felsőoktatási intézményben - emeli ki a közlemény.

Mint írják, délelőtt díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülést tartottak, amelynek keretében be-mutatták a háromkötetes jubileumi sorozat, a Pécsi Egyetemi Almanach első kötetét.

A sorozat áttekinti a jelenlegi PTE és jogelődei, valamint az 1923-as, az Erzsébet Tudomány-egyetem újraindulását megelőző évszázadok pécsi felsőoktatási intézményeit.

Együttműködési megállapodást írt alá Udvardy György megyéspüspök, Páva Zsolt polgármester és Bódis József, az universitas rektora. A pécsi egyházmegye, a város és az egyetem segíti egymást a jubileumi ünnepségsorozat sikeres előkészítésében, valamint méltó módon történő megvalósításában.

A pécsi egyetem a jubileumi programsorozat részeként zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett a Műszaki és Informatikai Kar hallgatói számára visszaszámláló berendezés terveinek elkészítésére - derült ki a PTE sajtóanyagából.

A nyertes pályázat Hartung Balázs és Látrányi Péter, ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatók terve alapján a „MINIMAL" elnevezésű visszaszámláló időgép lett. A szerkezetet a PTE Rektori Hivatala előtt adták át ma délután ünnepélyes keretek között, majd Ud-vardy György megáldotta a visszaszámlálót.

A jubileumi nyitórendezvény péntek este a Pécsi Nemzeti Színházban zárul, ahol az egyetemi polgárok a Pécsi Egyetemi Zenekar, Egyetemi Kórus, valamint a PTE Zeneművészeti Intézetben tanulmányokat folytató, Prima Primissima Díjas sztárvendégek koncertjével ünnepel-hetik a „Visszaszámlálás napját".

EQM