Vilniuszban is tarolt Kőműves Kelemen

2017. május 18. csütörtök 13:30

Vilniuszban is tarolt Kőműves Kelemen

A Pécsi Tudományegyetem égisze alatt működő Janus Egyetemi Színház társulata a napokban ért haza Vilniuszból, ahol a Nemzetközi Egyetemi Színházi Fórumon vett részt a Kőműves Kelemen című produkcióval.

A litván meghívás a novemberi, JESz által szervezett X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Találkozó eredménye, hiszen a Pécsett bemutatkozó vilniuszi egyetem társulata, a 'Palépé' már ekkor jelezte szándékát, és meg is hívta a JESZ nonverbális, illetve ógörög nyelvű, élő énekhanggal és effektekkel operáló mozgásszínházi előadását a XVIII. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fórumra. 2002-ben, 15 évvel ezelőtt a Janus Egyetemi Színház már járt Vilniuszban, ezen a fesztiválon.

A pécsi produkció szokatlanul nagy létszáma és a távolság miatt az utazás komoly előkészületeket igényelt, de a projekt sikeresen végződött. A fórumon három litván, két cseh, az ősszel Pécsett is járt, magyar nyelvű újvidéki produkció, egy spanyol és egy amerikai előadás mellett játszott a Janus Egyetemi Színház társulata a Litván Nemzeti Dráma Színház stúdiószínházában mintegy 150 néző előtt.

Az előadás fergeteges sikert aratott, a mezőnyből kiemelkedve négy díjban is részesült: a két főszereplő, Kuti Gergely és Rab Alexandra (Kőműves Kelemen és felesége szerepének megformálásáért), Kopa Marcell a jós szerepéért („Axis Mundi"), valamint az egész társulat „az őszinte érzelmeket bemutató előadás fenomenális közvetítéséért".
Az előadást ebben az évadban utolsó alkalommal május 18-án játsszák, 18.00 órai kezdettel.

Forrás: PTE