Villánykövesden várja a három éves Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan fesztiválozóit

2016. július 29. péntek 14:07

Villánykövesden várja a három éves Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan fesztiválozóit

Idén is lesz Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon, de új helyszínen: Villánykövesden, a faluház udvarán várják a kultúra, a társadalomtudományok, a bölcsészet és a művészetek kedvelőit.

A legnagyobb görög filozófus, Platón az egész világon nem talált szebb helyet Pécsnél, s ezért itt élt haláláig - legalábbis a Pécshez kötődő török hagyományban, amely még Platón sírhelyét is számon tartja „egy paradicsomhoz hasonlatos helyen, egy rózsával és jácinttal ékes kertben, egy fülemülefészekben."

A sokféle kultúrát, a múltat és a jelent izgalmas összjátékba hozó pécsi Bölcsészkar egy ilyen kerthez hasonlítható. Ebbe a világba pillanthat be, aki betér a Pécsi Bölcsész Udvarba, a villánykövesdi faluházba. Beszélgetésekben, játékos együttlétben a vendégek ismerőseinkké válhatnak.

A leendő hallgatók, hozzátartozóik megtapasztalhatják, miként lehet a mediterrán napsütésben barátságosabban tekinteni arra, akit-amit rosszkedvünk telén távolinak, idegennek gondolunk: más vallásokat, kultúrákat, a régmúlt és a közelmúlt ellenfeleit: az egykori hódító törököktől Shakespeare világán át a múlt század végének zajgó világáig - hogy ismerősebbé váljunk saját magunk számára is.

Augusztus 3-án (Törökök Baranyában - Szigetvár és Pécs) a hódoltság korának e két fontos váráról, városáról lesz beszélgetés: miként jelennek meg a szépirodalomban és a történeti-régészeti kutatásban.

Augusztus 4-én (Shakespeare 400) Shakespeare halálának 400. évfordulójára irodalmi, és interaktív programokon keresztül lesz emlékezés.

Augusztus 5-én (elnyomás/ellenállás) az 1980-as évek underground szellemiségét és mozgalmait idézhetik meg a vendégek, kitekintve egy rendhagyó és rendbontó egyetemi kiállítás történetére és emlékezetére is.

Augusztus 6-án (Idegenek kívül-belül) az idegenség, a migráció, az együttélés társadalmi, kulturális és reprezentációs aspektusait veszik górcső alá.



Délelőttönként a gyermekeket és a családokat várja a Bölcsész Meseudvar: a meseterápia, a kreatív irodalmi foglalkozás a kalózok kapcsán, a harcászati bemutató a török korból és az idegen nyelvi játékos foglalkozás garantáltan mosolyt varázsol a legfiatalabb katlanozók arcára.

Forrás: PTE - Fotó: facebook