Világhírű német filozófus tart nyilvános előadást hétfőn este a Pécsi Tudományegyetemen

2013. május 12. vasárnap 11:24

Világhírű német filozófus tart nyilvános előadást hétfőn este a Pécsi Tudományegyetemen

A Jürgen Habermas után a legtöbbet idézett mai német filozófus, Otfried Höffe munkásságáról - és személyes részvételével - tart konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskolája hétfőn és kedden. Az eseményen a világhírű német tudós nyilvános is előadást tart - fordítás mellett - "Jövőképes a demokrácia?" (Ist die Demokratie zukunftsfähig?) címmel.

Az idén 70 éves Otfried Höffe jelenleg a Tübingeni Egyetem tanára, előadását a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanácstermében hétfő este hat órától minden érdeklődő meghallgathatja - tájékoztatta a Pécsi Ujsag.hu-t Boros János professzor, a PTE Filozófia Tanszékének vezetője. 

A ma már klasszikusnak számító Habermas után Höffe (képünkön) a legidézettebb mai német filozófus, írásait több mint húsz nyelvre fordították le.

Filozófiatörténeti tárgyú könyveket írt többek közt Arisztotelész, Hobbes, Kant és Rawls filozófiájáról. Politikafilozófiai és demokráciaelméleti munkáit a frankfurti Suhrkamp és a müncheni Beck kiadók adták ki.

A fribourgi, majd a Tübingeni Egyetem professzora, számos egyetem vendégtanára, meghívott előadója Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Japánban és Kínában.

A hétfőn és kedden Pécsett zajló konferencia fő témája is Höffe politikafilozófiai munkássága.

Az előadók között jó néhány külföldi és magyar tudós és egyetemi oktató is előadást tart, így mások mellett Andreas Kablitz (Köln), Sulejman Bosto (Sarajevo), Daniel Loew (Chile), Jochen Bojanowski (Mannheim), Douglas R. McCaughy (USA, Oregon), illetve Boros János (Pécs) és Csepeli György (Budapest). 

Fotó: ethikrat.org