Váltás a főigazgatói székben: dr. Sebestyén Andor irányítja szeptembertől a PTE Klinikai Központját

2016. július 20. szerda 09:53

Frissítve: 2016. július 20. szerda 10:14

Váltás a főigazgatói székben: dr. Sebestyén Andor irányítja szeptembertől a PTE Klinikai Központját

FRISSÍTVE! Azt követően, hogy dr. Decsi Tamás gyermekgyógyász professzor megbízatása lejárt, dr. Sebestyén Andort, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Dél-dunántúli Területi Hivatalának igazgatóját nevezték ki a Klinikai Központ főigazgatójának.  A PTE információinkat megerősítve közleményt adott ki.

A Pécsi Újság. hu információi szerint a főigazgatói posztra kiírt pályázatra hárman jelentkeztek. A Klinikai Központot eddig vezető dr. Decsi Tamás gyermekgyógyász professzor és dr. Sebestyén Andor, az OEP régiós vezetője.


Úgy tudjuk, ugyan a Klinikai Központban dolgozók többsége dr. Decsi Tamás mellett voksolt, a PTE Szenátusa viszont ezzel ellentétes döntést hozott az ügyben.

Az új főigazgató kinevezése szeptember 19-től hatályos.

Dr. Sebestyén Andor érdeklődésünket éppen erre való hivatkozással elhárította, egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hozzátette ugyanakkor, hogy hivatalba lépését követően készséggel áll a sajtó rendelkezésére.

FRISSÍTVE:

A PTE a következő közleményt juttatta el lapunkhoz: 

"A PTE 2016. április 21. napján nyilvános pályázati felhívást tett közzé a klinikai főigazgatói magasabb vezetői megbízás (négyéves időtartamra való) betöltésére. A pályázat benyújtására nyitva állott határidőben (2016. május 20. napjáig) három pályázat érkezett a PTE rektorához.

A PTE Szervezeti és Működési Szabályzata alapján a rektor által létrehozott előkészítő bizottság megállapította, hogy valamennyi pályázat a felhívás szerinti határidőben érkezett, a pályázók rendelkeztek a magasabb vezetői megbízáshoz szükséges személyi feltételekkel és benyújtották a felhívásban megjelölt kellékeket (a pályázat mellékleteit).

A benyújtott pályázatokat - a PTE SZMSZ rendelkezései szerint - az egyetem több testületi szerve is véleményezte, illetve a pályázókat meghallgatta, majd a pályázatokat rangsorolta.

A PTE SZMSZ 100. § (3) bekezdés második mondata szerint a rektor a Klinikai Központ Tanácsa és a Szenátus véleményének mérlegelésével dönt a (magasabb) vezetői megbízás kiadásáról. Az említett testületek véleménye eltért egymástól a pályázók alkalmasságát, a pályázatok rangsorát illetően.

A PTE rektora - a pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően - 2016. július 19. napján, mérlegelési jogkörében - döntött a magasabb vezetői megbízás kiadásáról.

A rektor a 2016. szeptember 19. napjától kezdődő négyéves időtartamra - a PTE Szenátusa állásfoglalásának megfelelően - dr. Sebestyén Andort bízza meg a klinikai főigazgatói teendők ellátásával. A magasabb vezetői megbízás kiadásával kapcsolatos teendők ellátása iránt a rektor a szükséges intézkedéseket megtette, a pályázókat a mai napon döntéséről értesítette", olvasható a dokumentumban.

A Klinikai Központ a Pécsi Tudományegyetem egyik legnagyobb és legfontosabb szervezeti egysége.

A kormány az év elején döntött arról, hogy huszonnégy milliárd forinttal támogatja a PTE Modern Városok Programhoz kapcsolódó fejlesztéseit, ennek jelentős része a Klinikai Központra jut.

Az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus a közelmúltban elfogadta a fejlesztés részleteit tartalmazó előterjesztést.

A támogatási összeg meghatározó részét fordítják a döntés értelmében az orvosképzés fejlesztésére, amely terület már bizonyította, hogy a külföldi hallgatók körében töretlen a népszerűsége, és a rendkívül magas oktatási színvonalat a határainkon túl is nagyra értékelik. Ennek megfelelően a pécsi orvoskar új oktatási épülettel gazdagodik, és a jelenlegi elméleti tömb, az azt körülvevő park is teljes körűen megújul - közel tizenegymilliárd forintból.

Az orvosképzés egyik legfontosabb eleme azonban a gyakorlati képzés, ennek megfelelően a Klinikai Központ több épülete is korszerűvé válhat mintegy négymilliárd forintból, amely révén természetesen a betegek és hozzátartozóik komfortérzete is jelentősen emelkedhet majd.

Képünkön: dr. Sebestyén Andor.


M. B. - Fotó: OEP