Valósággá válik a sci-fi a PTE 3D konferenciáján

2016. október 05. szerda 11:25

Valósággá válik a sci-fi a PTE 3D konferenciáján

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a Pécsi Tudományegyetem II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciája október 6. és 8. között.

A neves külföldi és hazai előadókat felvonultató eseményen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, és hogyan lehet segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még a tudományos-fantasztikus fikció körébe tartoztak.

A szemünk előtt válnak valósággá az eddig csak a tudományos-fantasztikus fikciókból ismert találmányok a Pécsi Tudományegyetem a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban.

A 3D technológia egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is, ahol az ipar, művészet és orvostudomány területén zajló folyamatokat is megismerhetik a résztvevők a neves külföldi és hazai szakértők előadásaiból.

A rendezvényen ezen felül bemutatják a PTE 3D kutatás-fejlesztési programját, amely közel kétmilliárd forintos uniós támogatás révén kutat és fejleszt 3D nyomtatási technológiákat és alkalmazásokat. Az alábbiakban a konferencián bemutatásra kerülő izgalmas, a szélesebb közvéleményt is foglalkoztató eredményekből és kutatási irányokból szemezgetünk.

Bemutatkozik a Pécsi Tudományegyetem 3D programja

2015-ben alakult meg a Pécsi Tudományegyetem 3D kutatócsoportja, amely a különböző tudományterületek közötti lehetséges kooperációk és szinergiák révén arra törekszik, hogy a PTE mind hazai, mind nemzetközi téren fontos szereplőjévé váljon a 3D kutatásoknak és fejlesztéseknek.

Az Általános Orvostudományi Kar, Közgazdaságtudományi Kar, Műszaki és Informatikai Kar, Művészeti Kar és Természettudományi Kar oktatóiból és hallgatóiból álló csoport a GINOP-2.3.2-15 azonosító számú pályázaton több mint 1,8 milliárd forint támogatást nyert el céljai megvalósítására. A konferencia nyitóeseményeként Dr. Bódis József, a PTE rektora, és Dr. Nyitrai Miklós, a kutatócsoport vezetője mutatja be a projektet október 7-én, pénteken 9 órakor.

Új esély a végtagjukat vesztetteknek

A 3D nyomtatás megjelenése és elterjedése forradalmasította a különböző orvosi protézisek előállítását, amelyeket a technológia segítségével minden korábbinál pontosabban és rugalmasabban lehet elkészíteni. A konferencián üdvözölhetjük az E-Nable nemzetközi szervezetet, amely fő célkitűzése, hogy rászorulók részére készítsen felső végtagpótlásokat a világ minden táján, legyen szó akár szerzett, vagy veleszületett betegségekben szenvedőkről, avagy háborús sérültekről.

Forrás: PTE - Fotó: MTI/Máthé Zoltán