Újra rangos helyen szerepel egy nemzetközi összevetésben a pécsi egyetem

2016. december 01. csütörtök 10:14

Újra rangos helyen szerepel egy nemzetközi összevetésben a pécsi egyetem

Az előkelő 122. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet a tekintélyes Times Higher Education (THE) BRICS & Emerging Economies Rankings 2017. elnevezésű, ötven ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. Tavalyhoz képest ez tizenöt helyes javítást jelent a pécsi egyetem esetében.

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings elnevezésű rangsorába, és így egyike lett az 50 országból rangsorolt 300 legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként" osztályozott 50 országból kerültek ki a figyelembe vett intézmények, de a végső legjobb 300 közé már csak 41 ország intézményei kerültek, tehát ez a helyezés kiemelkedő eredmény a kutatásközpontú egyetemek összevetésében. Ráadásul a top 300 első felében található a jövőre alapításának 650. jubileumát ünneplő pécsi egyetem, a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban - csak a Közép-európai Egyetem és a Semmelweis előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE World University Rankings. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság". Magát a módszertant átalakították, hogy alkalmas legyen a fejlődő gazdaságok egyetemeinek jellemzőinek mérésére is. Nagyobb súllyal vettek részt a felmérésben például az egyetemek ipari kapcsolatai és a nemzetközi megjelenés.

Phil Baty, a THE World University Rankings szerkesztője a rangsor kapcsán hangsúlyozta: „Nem könnyű feladat bekerülni a BRICS & Emerging Economies Rankings ezen rangsorába sem, hiszen ugyanazokat az indikátorokat használja az értékeléshez, mint a World University Rankings. Az intézményeknek magas színvonalon kell teljesíteniük az oktatás, a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, láthatóság területén is, és ezen eredményeik alapján megmérkőzni az 50 fejlődő gazdaságú ország vezető kutatóegyetemeivel. Ebből a csoportból mi csak a legjobb egyetemeket rangsoroltuk, így állt össze a top 300-as lista. A nagyszerű teljesítményhez szívből gratulálunk a Pécsi Tudományegyetemnek!" - mondta a szerkesztő.

A szerdán 21:00 órakor nyilvánosságra hozott rangsor itt érhető el:

Forrás: PTE