Új oktatási központokat adtak át kedden a Pécsi Tudományegyetemen

2016. március 01. kedd 15:41

Új oktatási központokat adtak át kedden a Pécsi Tudományegyetemen

Kedden délelőtt adta át a Pécsi Tudományegyetem két új oktatási központját Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, és Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja. A Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ az elméleti, a Szimulációs Oktatási Központ a gyakorlati tudás megszerzésében nyújthat hatalmas segítséget a pécsi orvoskar hallgatóinak.

A nemzetközi szinten is elismert pécsi orvosképzés színvonalának további növelését szolgálja a Janus Pannonius Klinikai Tömb területén kialakított Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ, amely a legmodernebb oktatási követelményeknek megfelelően készült el.

Az összesen 375 fő befogadására alkalmas klinikai oktatási központ elsősorban a graduális képzést fogja szolgálni. A 170 fős nagy előadó mellett két nagyobb, 50 és 60 fős, illetve két 40 fős és egy 15 fő befogadására képes szemináriumi teremben folyik majd az oktatás. A létesítmény napjaink egyik legkorszerűbb audiovizuális eszközparkjával rendelkezik, a három nagyobb terem többek között valós idejű egymás közti kép és hang közvetítésre van lehetőség, így az oktatás egy időben akár 280 főnek is biztosítható. A rendszer stúdió szintű felvételek készítését is lehetővé teszi, amely akár távoktatás lebonyolítására is alkalmassá teszi a helyszínt. A központ elsősorban a hallgatókat szolgálja, de oktatási időn túl kiválóan alkalmas konferencia központként való használatra is.

A létesítmény fontos feladatot tölt be a PTE ÁOK oktatási tevékenységében, hiszen a Kar egyik legfontosabb gyakorlati helyszínén, a Janus Pannonius Klinikai Tömbben nyújt lehetőséget az órák megtartására. A mind a magyar, mind a külföldi jelentkezők körében népszerű pécsi orvoskar vezetésének kiemelt célja az orvosképzés infrastrukturális feltételeinek javítása, és a teljes egészében saját erőből megvalósított fejlesztés példája elkötelezettségüknek a magyar orvosképzés továbbfejlesztése terén. A régóta várt beruházás hasznosságát mutatja, hogy az intézmény gyakorlatilag az átadás pillanatától kezdve teljes kihasználtság mellett kezdi meg működését a negyed, ötöd és hatod éves orvostanhallgatók képzésében.

A Dr. Entz Béla Klinikai Oktatási Központ minden remény szerint csak az első azoknak a nagyszabású fejlesztéseknek a sorában, amelyek a pécsi, és ezen keresztül az egész magyar orvosképzés további fejlődését és nemzetközi vonzerejének növelését szolgálják. Minderre Magyarország Kormányának támogatásával most több esély van, mint valaha.

Az Entz család nevében Entz László egyetemi tanár ajándékozta meg a Pécsi Tudományegyetemet az ünnepélyes átadó keretében egy Entz Bélát ábrázoló mellszoborral, mely a PTE Pathologiai Intézetét fogja a jövőben gazdagítani.

Nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központ eszköztára. A most átadott létesítmény példa arra, hogy az összefogás és kollegialitás révén saját erőforrások felhasználásával is jelentős eredményeket lehet elérni.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központjának - azaz ahogy a hallgatók és oktatók hívják, Medi Skills Lab - megvalósítása 2012-ben indult útjára a Pécsi Tudományegyetem Oktatásfejlesztési Alapja pályázatán elnyert támogatásnak és a Kari Hallgatói Önkormányzat támogatásának köszönhetően. A több mint egy éves próbaoktatási periódus lezárását követően a Medi Skills Lab most mind a Pécsi Tudományegyetem szervezeti egységei, mind az egyetem külső partnerei előtt megnyitja kapuit.

A labor feladata a graduális és posztgraduális képzésben résztvevő orvostanhallgatók és orvosok manuális készségeinek fejlesztése. A működés során a feladatok között szerepel a kötelező, elektív, fakultatív kurzusok megtartása, valamint a külső partnerek képzési igényeinek megvalósítása is. A labor eszköztára - melyben magas hűségű (high fidelity) szimulátorok, 3D-s technológiákat alkalmazó berendezések, innovatív demonstrációs eszközök találhatóak - teljes egészében megfelel a korszerű orvosképzés igényeinek. A „smart" megoldásokat használó informatikai és audiovizuális rendszer egyedi fejlesztés keretein belül készült, mely nagyban segíti az interdiszciplináris, komplex szimulációk végrehajtását.

Forrás: PTE - Fotó: MTI/Sóki Tamás