Új, korszerű képalkotó diagnosztikai eszközöket vásárol a Pécsi Tudományegyetem

2015. november 24. kedd 17:09

Új, korszerű képalkotó diagnosztikai eszközöket vásárol a Pécsi Tudományegyetem

Lecseréli tizenhárom elavult képalkotó diagnosztikai készülékét a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a mintegy 1,2 milliárd forintért vásárolt új eszközöket heteken belül üzembe helyezik a felsőoktatási intézmény klinikáin - tájékoztatta a PTE kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott fejlesztés keretében röntgensugárral számítógépes rétegvizsgálatokat végző computer tomográfot (CT) és emlőszűrésre használt mammográf berendezést kap a radiológiai klinika, három fogászati röntgent a fogászati és szájsebészeti klinika, nyolc további röntgenkészülék pedig a klinikai központ más részlegeihez kerül.

Az új CT egy kilencéves berendezést vált ki, a szintén lecserélendő tizenkét röntgen átlagéletkora több mint tizennyolc év - írta a PTE.

Hozzátették, hogy a hamarosan Pécsre érkező korszerű eszközök képesek megfelelni a "jelentős diagnosztikai igényű orvosszakmák" elvárásainak, és elhasználódott elődeikhez képest kevesebb energiával működnek, így az egyetem jelentős költségmegtakarítást érhet el.

MTI - Fotó: PTE