Új fájdalomcsillapítót fejlesztenek a PTE-n

2016. szeptember 19. hétfő 11:59

Új fájdalomcsillapítót fejlesztenek a PTE-n

A többek között a Pécsi Tudományegyetemen zajló fejlesztésnek köszönhetően koncepcionálisan új hatásmechanizmusú, innovatív fájdalomcsillapító készül, amely idegi eredetű (neuropátiás) fájdalmakra nyújthat megoldást. Mivel e fájdalomállapot a népesség 1%-át érinti, kezelése jelentős társadalmi és orvosi problémát jelent.

2016 júniusában indult a projekt, melyet a TOXI-COOP Toxikológiai Kutató Központ Zrt. által vezetett konzorcium valósít meg. A Pécsi Tudományegyetem mellett az AdWare Research Fejlesztő és Tanácsadó Kft. a pályázó konzorciumi partnerei. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg, 1.398.214.395 forint összköltségvetéssel. A támogatási intenzitás 80,38%.

A fejlesztésnek köszönhetően koncepcionálisan új hatásmechanizmusú, innovatív fájdalomcsillapító készül, amely idegi eredetű (neuropátiás) fájdalmakra nyújthat megoldást.

A projekt a PTE farmakológusai és a SE vegyészei eredeti felfedezésén alapuló szabadalom fejlesztésére épül, és a K+F Versenyképességi és Kiválósági együttműködések felhívásához kapcsolódva széleskörű együttműködésben megvalósuló kutatási tevékenységre irányul.


A projekt társadalmi jelentősége mellett hozzájárul a hazai vállalkozások K+F tevékenységének ösztönzéséhez, és segíti a kutatói munkahelyek létrehozását, megtartását, ösztönzi a stratégiai jelentőségű ipari-egyetemi együttműködések kialakítását.

Képünk illusztráció. 

Forrás: PTE - Fotó: MTI/Balázs Attila