Színházi fesztivált visz a Zsolnay Negyedbe a JESZ

2014. október 18. szombat 15:35

Színházi fesztivált visz a Zsolnay Negyedbe a JESZ

Október 23. és 26-a között ismét nemzetközi fesztivált rendez a PTE Janus Egyetemi Színház (JESZ), az elsőt az új otthonában, a Zsolnay Negyedben.

A JESZ régi fesztiválszervező. Első találkozóját 1999-ben szervezte az egyetemi társulatok számára, és 2001-ben próbálkozott először nemzetközi fesztivállal. Egy pincében kezdték, aztán voltak albérletben a Pécsi Nemzeti Színházban, majd a saját helyük következett az egyetemen. Mégis 2010-ig sikerült nyolc találkozót összehozniuk belga, olasz, bolgár, osztrák, lengyel, litván, román, szerb, szlovák, határon túli magyar és budapesti, győri, szegedi, debreceni, gödöllői, szombathelyi csoportok részvételével.

2011-ben a Janus Egyetemi Színház fennállásának 15. évfordulóján önálló egysége lett a Pécsi Tudományegyetemnek, és birtokba vehette új, professzionális színházi tereit a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Nagyon szerették volna megmutatni az új színházukat a hazai és a külföldi egyetemi társulatoknak, de erre csak most nyílik lehetőségük. 2010 után ismét megrendezik a Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivált. Öt külföldi (belga, fehérorosz, horvát, román és bosznia-hercegovinai) és három magyar (Szeged, Győr és Pécs) társulat fog bemutatkozni október 23-a és 26-a között a JESZ-ben és a Bóbita Bábszínházban.

A fesztivál, ahogy a korábbi nyolc is, az egyetemi társulatok munkáját kívánja felmutatni, az egyetemista színjátszók találkozója kíván lenni. De ez a fesztivál 2014-ben a JESZ-ről is szól. Szeretnék megmutatni új, nagyszerű színházi tereiket és egyedülálló színházi modellüket.

A részletes program ide kattintva érhető el. 


Képünkön a JESZ Szöveg és zene című darabjának egy jelenete látható. 

Forrás: PTE