Szerverhiba a PTE-n: folyik a belső vizsgálat, továbbra is keresik a felelősöket

2012. március 19. hétfő 18:25

Szerverhiba a PTE-n: folyik a belső vizsgálat, továbbra is keresik a felelősöket

Mint ismert, január végén szerverhiba lépett fel a Pécsi Tudományegyetem informatikai rendszerében, amit másfél nap múlva sikerült csak orvosolni. Az adatvesztések miatt a rektor vizsgálatot indított a felelősök felkutatására, az eljárás lezárultával az érintettek akár fegyelmit is kaphatnak. Az egyetem a hasonló problémák megelőzése érdekében a közeljövőben egy száznegyvenmillió forintos TIOP-pályázat révén bővíti a meglévő szerverparkját a szükséges tükörrendszer kialakításával. 

Jelenleg is tart az a Prof. Dr. Bódis József rektor által kezdeményezett vizsgálat, amely a szerverhiba folytán keletkezett adatvesztések felelőseit hivatott megtalálni. A szerverhiba előtt két héttel az egyetem központi adattároló rendszerében tárhelybővítést hajtottak végre, azonban az újraindítás után nem állt helyre a belső szinkron, ezért a rendszer leállt.

Mint megtudtuk, még tart az eljárás, de a folyamatban lévő ügyről nem ad ki információt az egyetem. Így tehát egyelőre nem sikerült megtudni, hogy hányan és milyen mértékben érintettek, csak az biztos, hogy lesz felelősségre vonás az ügyben.

A rektor korábban bejelentette az egyetem kártérítési igényét is, azt azonban mindezidáig nem tudni, hogy mekkora összegről is lehet is szó. A PTE szakemberei egyeztetnek az érintett céggel a hiba okáról és a felelősség megállapításával kapcsolatban.

Mindenesetre az universitasnak alapvetően korszerű informatikai infrastruktúrája van, ekkora mértékű meghibásodásra még nem volt példa. Pénzhiány folytán azonban az intézménynek eddig nem állt rendelkezésére forrás egy biztonsági szerver és tárolórendszer felállítására.

Egy nemsokára induló - és a hamarosan elkészülő Science Building-projekthez kapcsolódó - , mintegy száznegyvenmillió forintos TIOP-pályázat révén viszont az ősz elején sor kerülhet egy tükörszerver üzembe helyezésére. A rendszer specifikációja jelenleg is zajlik, a közeljövőben pedig elindulhat a közbeszerzési eljárás. Az új biztonsági szerverrel a remények szerint megelőzhetőek lesznek a legutóbbi adatvesztéshez hasonló problémák.

Képünkön illusztráció.

H. L. B.