Százhúsz új oktatói helyet jelenthet az orvoskaron, ha több külföldi diák jön Pécsre

2015. május 22. péntek 10:17

Százhúsz új oktatói helyet jelenthet az orvoskaron, ha több külföldi diák jön Pécsre

A kormány szándéka szerint kétszeresére emelkedhet a Pécsett tanuló külföldi hallgatók száma néhány éven belül. A bővítésben leginkább érintett orvoskaron nem késlekednek, az intézetek máris elkezdték felmérni az ehhez szükséges igényeket - erősítette meg a Pécsi Újság.hu értesüléseit dr. Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja.

Orbán Viktor április végi pécsi látogatásán többek között azt is bejelentette, a kormány megteremti annak a feltételeit, hogy a Pécsi Tudományegyetem meg tudja kétszerezni a náluk tanuló külföldi diákok számát.

- Egyelőre egy politikusi ígéretről van szó, amit ki kellene használni. A bővítésnek megvannak a személyi és tárgyi feltételei, ezeket kívánjuk most felmérni - kommentálta hírportálunk erről szóló értesülését Miseta professzor.

Ugyan a tervezett diáklétszám megfelelő oktatásához a szükséges igények számba vétele jelenleg is tart, az ÁOK dékánjának becslése szerint három-négy év alatt ez száz-százhúsz új oktatói státuszt eredményezhet az orvoskaron és a klinikumban egyaránt.

Az oktatói gárda létszámának emelése mellett mindenképp szükség van tanterembővítésre és -korszerűsítésre is. Nagy feladatnak nevezte Miseta professzor a kar Szigeti úti központi épületének és a mellette lévő komplexumának régóta szükségessé vált felújítását.

Az ÁOK vezetője egyúttal emlékeztetett, karuk már korábban is jelentős fejlesztéseket hajtott végre saját erőből. Hogy ezek mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mutatja, hogy míg 2004-ben száznyolcvan külföldi hallgató tanult náluk, számuk mostanra 1930-ra emelkedett.

Úgy fogalmazott, a bevétel növekedésnek összességében sajnos azonban csekély látszata volt a kar fejlődésén, az elolvadt a veszteséges összegyetemi rendszerben. Új koncepcióra van tehát szükség, ami képes egyensúlyozottan kezelni a veszteséges és nyereséges részeket.

Dr. Miseta Attila érdeklődésünkre elmondta, három-öt év alatt az általános orvosi szakon hétszáz, a fogorvosi és gyógyszerészeti szakokon pedig 250-250 fővel tervezik növelni a külföldi hallgatók létszámát, de ez csak azzal párhuzamosan valósulhat meg, ha végre a körülmények is jelentősen javulnak.

B. G. - Fotó:Dittrich Éva