Ruzsa Csaba és Lengvárszky Attila között dőlhet el, kié lesz a kancellári poszt?

2014. augusztus 31. vasárnap 22:44

Ruzsa Csaba és Lengvárszky Attila között dőlhet el, kié lesz a kancellári poszt?

A korábbi elképzelések szerint szeptember elsejével álltak volna munkába a felsőoktatási intézményekben a kancellárok, de úgy tudjuk, és egyetemi körökben is arról beszélnek, hogy egy-két hetet csúszhat a rendszer bevezetése.

Az új felsővezetőket az illetékes minisztérium felterjesztése után Orbán Viktor kormányfő nevezi ki az intézmények élére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóosztálya többszöri érdeklődésünkre sem adott választ arra vonatkozóan, hogy kik és hányan adták be jelentkezésüket a PTE kancellári posztjára.

Mindenesetre a Pécsi Újság.hu információi szerint tízen gondolták úgy, hogy alkalmasak lehetnek a pozícióra. Úgy tudjuk, köztük van Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója is, aki azonban megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a hírt. Mint mondta, "nagyon kényes a kérdés", hiszen számos feladata van az egyetem vezetésében, ugyanakkor közelednek a választások is. (Mint azóta kiderült, az Összefogás Pécsért Egyesület Lengvárszky helyett Kator György étterem- és hotel tulajdonost indítja a belváros nyolcadik választókörzetében az őszi helyhatósági választáson.)

A pályázók között hallottuk Ruzsa Csaba nevét is. A jelenleg a PTE nagyberuházásokért felelős gazdasági főigazgató-helyetteseként dolgozó Ruzsa korábban az EKF menedzsmentközpontjának volt a vezetője, majd a ZSÖK éléről érkezett az egyetemre. Ruzsa Csaba - nem meglepő módon - szintén nem kívánt nyilatkozni a pályázattal kapcsolatban mindaddig, amíg nem születik meg a végső döntés.

Mindenesetre a pécsi egyetemi körökben keringő hírek szerint ténylegesen Lengvárszky és Ruzsa között dőlhet el a kancellári cím sorsa, őket tartják ugyanis a legesélyesebb jelölteknek.

A kancellárok a tervek szerint szeptember elsejétől léphetnének hivatalba a felsőoktatási intézményekben, ám értesüléseink szerint egy-két hetet csúszik a rendszer bevezetése. A Pécsi Tudományegyetem szeptember elsején tartandó idei tanévnyitó ünnepségén részt vesz Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki megbeszélést folytat majd Bódis József rektorral is.

H. L. B.