Pécsi professzorok nyilatkozata: a Haha "külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált"

2013. február 11. hétfő 11:17

Nyilatkozatot juttatott el a nyilvánossághoz és a Pécsi Tudományegyetem rektorához, Bódis Józsefhez a Professzorok Batthyány Körének Pécsi Csoportja nevében Visy Zsolt professzor, a csoport elnöke. A kommünikében a professzorok a pécsi Hallgatói Hálózat tevékenységével kapcsolatos álláspontjukat rögzítik. 

Mivel a rektorhoz írt és az ún. "Szabadegyetem" letiltását indítványozó levél nem a nyilvánosság számára készült, azt nem is közöljük (csakúgy, ahogy a PTE BTK belső levelező listáján keringő oktatói felhívást sem, mely a professzorok állásfoglalását indukálta), a nyilatkozat azonban az alábbiakban, teljes terjedelmében olvasható.

"Nyilatkozat

A Professzorok Batthyány Körének Pécsi Csoportja aggodalommal figyeli a PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán a Hallgatói Hálózat által február 11-12-re tervezett „Szabadegyetem" rendezvényt.

A HaHa egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált.

A PBK Pécsi Csoportja továbbra is a törvényes keretek között megválasztott Hallgatói Önkormányzatot tekinti az egyetemi hallgatóság képviseletére jogosult szervezetnek.

Sajnálatosnak tartjuk egyes kari vezetők magatartását, akik teret engedve, sőt támogatva a Hallgatói Hálózat törekvéseit, beengedik a politikát az egyetem falai közé.

Bízunk a hallgatók józanságában, az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásaik sikerében. Reméljük, hogy azok az oktató kollégák, akik a Hallgatói Hálózat mozgalmához csatlakoztak, felismerik a helyzet fonákságát, és céljaikat nem a diákság hátára felkapaszkodva, egy illegitim szervezet útján próbálják meg elérni.

Pécs, 2013. február 7.

Professzorok Batthyány Köre
Pécsi Csoportja
"