Ötvennégy kurzussal bővült a PTE idegen nyelvi képzési rendszere

2015. június 29. hétfő 17:16

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatóinak idegen nyelvi kompetenciáját fejlesztették, illetve az oktatók - a munkaerő-piaci elvárásokkal összhangban lévő - szakmai képzését is megvalósították meg a egy közelmúltban zárult projekt keretében - közölte hétfőn az universitas.

A hallgatók nyelvi képzésének fejlesztése a projekt keretében megvalósított kutatások eredményeire épült. Ezek egyik fontos célja az volt, hogy pontosan felmérje a hallgatók nyelvtudásának, nyelvtanulási szükségleteinek és nyelvtanulásuk eredményességének meghatározó tényezőit.

Emellett megtörtént a munkaerő-piaci igények felmérése is, mivel a PTE egyik fontos célja, hogy hallgatói piacképes nyelvtudással kapják kézhez diplomájukat, mellyel sikeres munkavállalókká válhatnak - olvasható az egyetem közleményében.

A projekt keretében a hallgatók számára elérhető idegen nyelvi kurzuskínálat 54 új kurzussal bővült, így a hallgatók a kutatások során feltárt szükségleteiknek, képességeiknek, adottságaiknak megfelelő képzések révén fejleszthetik nyelvi kompetenciáikat, ezzel is eredményesebbé téve nyelvtanulásukat.

A pályázat keretében létrejött PTE Idegen Nyelvi Tudástár felállításával és működtetésével a hallgatók olyan nyelvi képzésekhez is hozzájuthatnak, amelyeket eddig saját karuk nem kínált számukra, de amelyek az adott karon folyó szaknyelvi képzés számára is rendkívül hasznosak, mint például a specifikus szaknyelvi képzéseket megelőző és megalapozó készségfejlesztő kurzusok.

Így lehetővé válik az egyre több szakterületre, szakmára jellemző interdiszciplinaritás igényének kielégítése a szaknyelvi képzés területén is. A moduláris rendszernek köszönhetően ugyanis a hallgató lehetőséget kap eltérő, de mégis bizonyos pontokon érintkező szakterületekhez tartozó szaknyelvi modulok felvételére is.

Forrás: PTE