Necces lesz a kerékpárút nyomvonala, de Merza szerint csak így lehet

2013. november 26. kedd 18:45

Necces lesz a kerékpárút nyomvonala, de Merza szerint csak így lehet

Olvasónk közül többen is az új városi kerékpárút kivitelezése kapcsán tettek észrevételeket, többen furcsállják ugyanis a bicikliút nyomvonalát. A felvetések között szerepel, hogy itt-ott elég éles, majdhogynem derékszögű kanyarokat illesztettek (és illesztenek) az útvonalba, amely ráadásul több, nagy forgalmú kereszteződést és utat szel át. Merza Péter, a projektért felelős Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint azonban nem volt más lehetőség az útvonal kialakítására.

Kisebb késedelem után idén nyár végén kezdték el a pécsi egyetemi kerékpárút építési munkálatait, amely a PTE Ifjúság úti kampuszát köti majd össze a Zsolnay Kulturális Negyeddel. A 75 millió forintos projekt során szakaszosan alakítják ki a nyomvonalat, elsőként az Ifjúság úti részt készítik el.


A munkálatok már egy ideje folynak, ám több észrevétel is érkezett a kialakítandó nyomvonallal kapcsolatban. A szerkesztőségünkhöz érkezett kritikák szerint elég veszélyes a kiépítendő szakasz, több forgalmas kereszteződésen halad keresztül, ráadásul néhol majdhogynem derékszögű kanyarokat illesztenek a nyomvonalba.

Merza Péter szerint azonban nem volt más választásuk a tervezéskor.

- A nyomvonalat alapvetően befolyásolta, hogy azt belvárosi, sűrűn beépített, forgalmas városrészek között kellett kialakítani. Természetesen több alternatíva is felmerült a tervezés során, azonban a KRESZ, a szabvány előírásai (például a vízszintes és magassági vonalvezetés összehangolása), valamint a forgalomtechnikai és nem utolsó sorban domborzati viszonyok a tervezett vonalvezetést tették a legideálisabbá. Az elnyert támogatási összegből a létesítmények megépítésére, átépítésére van lehetőség, egy teljesen különálló kerékpárút kialakítása a belvárosban jóval nagyobb költséggel járt volna - közölte a vezérigazgató.

Többen az Alkotmány utcát javasolták volna az útvonal kiépítésére, ám Merza szerint az utca meglévő paraméterei nem teszik lehetővé a szabványos kerékpársávok - főként kétirányú - kialakítását.

A nyomvonal kialakításakor ráadásul a kerékpáros szervezetek véleményét is figyelembe vették.

- A pályázat benyújtása során egyebek mellett feltétel volt az is, hogy egyeztessünk a kerékpáros szervezetekkel (pl. a Magyar Kerékpáros Klubbal, vagy a Velosophie Kerékpáros Klubbal). A megkeresett szervezetek egyetértettek a kerékpárút kialakításával, egyebek mellett annak adva hangot, hogy „...végre végig tekerhet az a több ezer turista a városon, végre eljuthatnak az egyetemisták a Tudásközpontba, végre összekapcsolódik a belváros a Zsolnay Kulturális Negyeddel és végre azok a kerékpár-tulajdonosok is bringára ülnek, akik eddig a kerékpárutak hiánya miatt nem pattantak nyeregbe" - idézett néhány gondolatot Merza Péter.

A projekt valóban jó néhány oktatási intézményt, középületet, műemlékvédelmi szempontból fontos városrészt érint, így remélhető, hogy nemcsak a Pécsett tanuló egyetemisták használják majd, hanem turisták is igénybe vehetik az útvonalat. Annyi  Merza szerint biztos, hogy a kivitelezés a tervezett ütem szerint halad, a 2014. februári határidő tartható, sőt amennyiben az időjárás megengedi, akkor már idén befejeződhetnek a munkálatok.

Képünkön az egyetemi kerékpárút Rókus utcai, épülő szakasza látható.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva