Miseta prof. jelenleg kevés esélyt lát az önálló pécsi orvosi egyetemre

2015. február 04. szerda 14:38

Miseta prof. jelenleg kevés esélyt lát az önálló pécsi orvosi egyetemre

Aligha lesz a közeljövőben újra önálló orvosképzés városunkban. Miseta Attila egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja munkatársunknak azt mondta, "magasabb körökben nem zajlottak egyeztetések az önállósodásról", ő maga pedig az átalakításokat nem is támogatná mindenáron. A nagyobb autonómiának viszont örülne.

Újra és újra napirendre kerül a pécsi orvosi kar (vissza)önállósodása. A legújabb helyzet szerint például a rövidesen induló gyógyszerész és fogorvosi karral már teljesíthetők lennének az ehhez szükséges feltételek. (A szabályozás értelmében csak akkor kap működési engedélyt egy magyar egyetem, ha legalább három karral rendelkezik, a pécsi intézmény az ÁOK, az Egészségtudományi Karból és az imént említett új egységből jöhetne létre - a szerk.)

Prof. Dr. Miseta Attila szerint azonban még nagyon hosszú út vezet az önálló pécsi orvosi egyetemhez, de tette hozzá, "az sem biztos, hogy ezen az ösvényen kell végigmenni".

Hogy került mindez szóba?

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november közepén azt mondta egy hódmezővásárhelyi fórumon, hogy "a magyar egészségügy átalakítása legalább 35-40 éve zajlik és emellett az orvosok, ápolók felkészültsége kiemelkedő. Jó lenne, ha az orvosi egyetemeket mindenütt az országban leválasztanánk az egyetemi központokról, és azokat megerősítenénk. Ezen a téren ugyanis európai, sőt világhatalom lehetnénk, a magyar orvosi diploma bárhol a világon eladható".
- Csak abban az esetben járna előnnyel a leválás, ha ez egyben nagyobb autonómiát is jelentene, azaz, ha a jelenleginél lényegesen több ügyben dönthetnénk - fogalmazott. - Az a forgatókönyv azonban, amely arról szól, hogy valamennyi magyarországi orvosi kart egy nagy egyetembe olvasztanák, számunkra nem elfogadható - tette hozzá.

Úgy látja, a rendszer jelenleg nagyobb átalakítást nem bírna el, ám kisebb átszervezések szóba jöhetnek. Olyan ami nagyobb önállóságot, és ezzel együtt a nagyobb felelősséget is jelentene.

A dékán szerint sokan örülnének, ha az ÁOK leválna a Pécsi Tudományegyetemről (PTE), hiszen a négyezer munkavállalót foglalkoztató Klinikai Központ - ha csak közvetetten is -, de jelentős kiadást tesz a többi kar vállára is. A számítások szerint a leendő orvosi intézmény bevételei azonban képesek lennének fedezni a kórház veszteségeit.

Mindenesetre Miseta Attila szerint felesleges előrerohanni, mint kérdésünkre elmondta, az ügyben nem folyt egyeztetés sem komolyabb szakmai, sem pedig politikai szinten, így kevés esélyét látja tehát annak, hogy valóban szétválnak az intézmények.

Képünkön Miseta Attila látható.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva