Milyen nyelvvizsgára van szükségünk a diplomához?

2015. március 28. szombat 16:22

Bár a munkaerőpiacon leginkább a használható nyelvtudást nézik, ahhoz, hogy megkapjátok a diplomátokat, papírral is igazolni kell a nyelvismeretet. Hogy melyik intézmény milyen szintű és típusú tudást vár el, komoly különbségek mutatkoznak. 

Vannak iskolák, ahol az általános, máshol a szakmai vizsga az elvárás, az esetek többségében a középfokot kell megcélozniuk a hallgatóknak. De abban is van eltérés, hány nyelvből kell szerezni papírt. Mind alap-, mind mesterképzés esetében a felsőoktatási intézmény adott kara dönti el, hogy milyen feltételeket szab, sok esetben még szakonként is változnak. Érdemes tehát átnézni a tanulmányi kalauzt vagy a tanulmányi osztályon érdeklődni.

A nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi gazdálkodási szak a leginkább nyelvigényes. Akik itt tanulnak, már általában több nyelvvizsgával is rendelkeznek és tudják, később milyen szűkebb területre szeretnének specializálódni. Éppen ezért ehhez választanak nyelvet is a már meglévő(k) mellé. Nagyon népszerű az angol, a német vagy a francia mellett a kínai, az orosz, az arab vagy a török is.

Léteznek olyan iskolák is, amelyek rábólintottak a nyelvvizsga-amnesztiára, így ezekben az intézményekben a 2013-ban vagy az azelőtt végzett diákok nyelvvizsga helyett úgynevezett belső, intézményi vizsgát tehetnek. A 68 felsőoktatási intézményből 40-ben azonban továbbra is csak az akkreditált nyelvvizsgát fogadják el. A többi főiskola és egyetem azonban elvárja, hogy a hallgatók állami vagy államilag elismert bizonyítványt szerezzenek. Ezek listája a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ oldalán található.

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között. Előbbi nem teszteli a magyar és az idegen nyelv közötti közvetítést, azaz nem tartalmaz például fordítási feladatokat, míg utóbbi igen. Szintén sokakat érdekel, hogy miként fogadják el az emelt szintű érettségit a későbbiekben. Bár ez a papír nem azonos a nyelvvizsgával, ám a bizonyítványban szereplő záradék szerint a dokumentum mégis egyenértékű a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagyis mindenre jogosít, amire a „keményfedeles" nyelvvizsga. Így, ha valakinek felsőfokú „C" típusú nyelvvizsgával egyenértékű érettségije van, azt minden további nélkül elfogadják a felvételin vagy a diplománál.

Forrás: eduline.hu